településen belül is eltérők

2021.04.10. 07:05

A füstölés sem segített sok megyei településen a fagykár ellen

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása jelentős károkat okozott a virágzó gyümölcsfáknál, ami csökkenti a várható termés mennyiségét. A meddővé vált virágok mellett ugyan maradtak egészségesek is, de beporzásukat hátráltatja a hideg és szeles időjárás.

Borsányi Bea

Az őszi-, és kajszibarack-ültetvényeket tarolta le főként a fagy

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mekkora kár érte a Fejér megyében található gyümölcsösöket, illetve más növényeket is ért-e fagykár? – tette fel lapunk a kérdést Varga Imre Istvánnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete elnökének.

– A gazdálkodói visszajelzések szerint a hideg elsősorban a fagyzugos területeken okozott károkat. A termelői megfigyelések szerint főleg az őszi-, és kajszibarack-ültetvények károsodtak. A gazdák több helyen mértek mínusz 5 fok körüli hőmérsékletet. Több helyen füstöléssel próbálták védeni a fákat, de sajnos ennek ellenére is jelentős károkat tapasztaltak a hidegebb területeken – mondta Varga.

Azt viszont nehéz lenne megmondani, a megye mely területein mekkora a kár, hiszen, ahogy az elnöktől megtudtuk, a megyén, sőt még egyes településeken belül is voltak eltérések az időjárás – hőmérséklet, csapadék – tekintetében.

Az őszi-, és kajszibarack-ültetvényeket tarolta le főként a fagy
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A tényszerűségre törekedve nem tennék általános megállapításokat a megye egyes részeire vonatkozóan. Van olyan ültetvény, ahol hatékonynak minősült a füstölés, de akadt, ahol pár kilométerrel távolabb, ahol néhány fokkal hidegebb volt, már a füstölés sem segített. A Velencei-tó déli részéről azt jelezték, hogy ott valamivel enyhébb károkat figyeltek meg, de ezt sem általánosítanám az összes ültetvényre – tette hozzá Varga Imre István, aki már most felhívta a figyelmet arra, hogy néhány hét múlva elérhető lehet a termelőknél a fóliás szamóca, de addig is érdemes keresni a piacokon a magyar almát, amihez viszonylag kedvező áron juthatunk hozzá. Illetve idén is érdemes keresni a termelőknél a szedd magad akciókat, amikor érnek a gyümölcsök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában