ha kisüt a nap, indul az ostrom

2021.03.12. 14:00

Időjárásfüggően támadnak a hobbikertészek

A március közepe mindig a hobbikertészek legkedvesebb időszaka, ám ha a nemzeti ünnep miatt hosszú hétvége kerekedik, mint most, akkor mindenki, aki csak egy kicsi vágyat is érez hozzá, azonnal veteményezni kezd, feltéve, ha szép az idő.

Palocsai Jenő

Farkas Beatrix a lovasberényi gazdaboltban is komoly sorban állást tapasztalt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A járvány harmadik hullámában drasztikus lépésekre kényszerült a kormány. Akkor úgy tűnt, bezáratják a többi, nem alapvető cikkeket árusító üzletekkel együtt a gazdaboltokat is. Emiatt a rendelkezésre álló két nap alatt megpróbált mindenki mindent beszerezni, ami a tavaszi kerti munkákhoz kell, legyen az eszköz, gép vagy a legfontosabb, a vetőmag.

Aztán kiderült, hogy a kivételeket tartalmazó rövid listára a gazdaboltok is felkerültek, így nem kellett bezárniuk. A vevők rohama csillapodott, de így is erős maradt. A megye több pontján is érdeklődtünk, de a helyzet nagyjából mindenhol ugyanaz: ha jó az időjárás, a növényekkel borított kertek szerelmesei veteményezési lázban égve járják a gazdaboltokat.

Ilyenkor egyértelműen vetőmagot vesznek elsősorban, de nagyon sokan kérnek mű­trágyát is, sőt, egyre többen vásárolnak lemosó permetezéshez szükséges szereket, mondta a Mór és környéke ÁFÉSZ Piacudvari Gazdaboltjában Mocsinkai Jánosné. A boltvezető hozzátette: – Azt, hogy a kerti szerszámok vásárlásának mikor jön el az ideje, nem tudni, mert nálunk mindig minden az időjárástól függ. Ha jó idő van, akkor mindenki megindul a kertbe, és így a gazdaboltba is, ám ha rossz idő van, várnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt rájuk a járvány, Mocsinkainé úgy fogalmazott: – Tavasszal mindig ugyanaz van, karantén ide vagy oda. Ilyenkor mindig nagyon sokat vásárolnak. Sok a régi vevő, és talán vannak újak is, de ha bárkinek bármilyen kérdése van, akkor azt igyekszünk minél szakszerűbben megválaszolni.

Farkas Beatrix a lovasberényi gazdaboltban is komoly sorban állást tapasztalt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem nagyon jutott idő a tanácsadásra a lovasberényi gazdaboltban, tudtuk meg Farkas Beatrixtól. A cégvezető arról számolt be, hogy komoly sorban állás van legtöbbször. A vevők egyesével tudnak bemenni a boltba, ezért mindenki gyorsan elhadarja, hogy mit kér, és aztán már siet is tovább, hogy mehessenek a többiek is, akik addig az utcán álldo­gáltak.

A lovasberényi bolt tulajdonosa is azt mondta: – Amikor jó idő van, mindig nagyon nagy az érdeklődés, és ez hosszú évek óta így van, sőt most talán még a megszokottnál is jellemzőbb. Amikor a kormányrendeletnek megfelelően úgy tűnt, hogy be kell zárni a gazdaboltokat, két napon át elképesztő volt a helyzet. Aztán amikor minden fórumon kiírtam, hogy mégsem kell bezárni, mindenki megnyugodott, és visszaesett a forgalom. Talán kár volt kiírni, mert akkor még most is tartana a roham – tette hozzá tréfásan a bolt­vezető.

A vásárlási szokásokról Farkas Beatrix azt mondta:

– Mindig ez az időszak a szezon csúcsa, de még a szokotthoz képest is fokozott volt a roham, és jelenleg is az, igaz, az előttünk álló hosszú hétvége mindig nagyon erős szokott lenni. Az igazság az, hogy ez mindig nagyon függ attól, milyen az időjárás. Tapasztalataim szerint nagyon sokan a járványnak köszönhetően vágtak bele a kertészkedésbe, különösen tavaly tavasszal, de idén is volt több ilyen vevőnk.

Elsősorban magokat vásárolnak tehát a kiskerttulajdonosok, mert a palántakorszak még nem kezdődött el. Illetve elkezdődött, azoknak, akik saját maguknak készítik el azt, mert ők vesznek palántaföldet, vetőmagot és alkotják meg sorban a fenséges paradicsom-, illetve paprikapalántákat az ablakpárkányon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában