Koronavírus Fejérben

2021.01.19. 17:30

Hova utazzunk belföldön? – Nincs könnyű helyzet a turizmusban sem

Gyakorlatilag csődközeli állapotba kerültek a turizmussal foglalkozó cégek, elsősorban a szállásadók. Az ő véleményükre voltunk kíváncsiak.

korondy tamás

Látogatók a sárospataki várban már a koronavírus-járvány idején

Fotó: FMH-archívum / Nagy Norbert

Lapunkat foglalkoztatta a mostani, semelyik félnek sem előnyös helyzet – az utazónak az ingerszegénység miatt, hiszen nem tudnak utazni, kikapcsolódni, míg a vendéglátóknak gazdaságilag, mivel nem tudnak vendégeket fogadni –, ezért utánanéztünk, milyen lehetőségei vannak egy Fejér megyei lakosnak, ha utazni szeretne az országban.

A kulcsosházak népszerűek, ám idén...

Először is fontos szabály, hogy határzár ugyan nincsen, azonban külföldi tartózkodás esetén a hazatéréskor két negatív koronavírustesztet kell produkálni, vagy a már megszokott két hét önkéntes házi karantén a megoldás – mindkettő igen jelentős többletköltségekkel járhat egy család vagy akár egy fő számára is. Logikusan marad tehát a belföldi kikapcsolódás.

A méltán népszerű hotelek és szállodák mellett hasonlóan nagy népszerűségnek örvendenek a vendégházak is, az úgynevezett „kulcsosházak”. Utóbbiak hatalmas előnye lenne az előbbiekhez képest, hogy egyedül lehetünk, testi érintkezéstől mentesen, hiszen nincsen körülöttünk senki, egymagunkban vagyunk. Ennek nem kellene törvénytelennek lennie – mégis az. Az ország bármely pontján, ahol érdeklődtünk, kiemelték, hogy nem fogadhatnak vendégeket magáncélból, csupán abban az esetben lehet megszállni, ha az munkáltató által igazolt, hogy munkaügyi céllal érkeztek az adott szállásra.

A tokaji vidék mindig is népszerű volt a magyar emberek számára kikapcsolódás szempontjából, így hát megkérdeztük az egyik ottani vendégházat, mi a tapasztalatuk az előző évekhez képest.

– Hiába nyertünk el számos, szálláshelyeknek kiírt állami pályázatot felújításokra, jelenleg gyakorlatilag nincs foglalásunk az idei évre, hiszen csak munkavégzés céljából fogadhatunk vendégeket – fogalmazott a tokaji kulcsosház tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy számukra az egyik fő bevételi forrás a vidék agglomerációja miatt a külföldről érkező turizmus, ám ez sem működik, ezért akár a fennmaradásuk is veszélybe kerülhet az elkövetkezendő időkben.

Látogatók a sárospataki várban már a koronavírus-járvány idején
Fotó: FMH-archívum / Nagy Norbert

A helyzet kísértetiesen hasonló az ország nyugati felén is. Babót településen be is következett az, amit Tokaj esetében rebesgettek már – bezárt a környék egyik legkedveltebb vendégháza. Az osztrák határ felé, Mosonmagyaróváron sem különb a helyzet.

– Nagyon visszaesett a foglalások száma, eleve nem is fogadhatunk mást, mint üzleti célú vendéget, ami azt jelenti, hogy igazolással kell rendelkezniük a hozzánk betérőknek. Mi tranzitszállás vagyunk, jobbról-balról határhoz közeliek, így mi a külföldi vendégekre apelláltunk mindig is, de hát ez most teljesen megszűnt – vázolta fel a szomorú helyzetet a vendégház vezetője. Hozzátette, habár a vírus megjelenése óta az „ingyenes lemondás” amolyan kötelező bónusz a szolgáltatók részéről, most már annyira nehéz a helyzet, hogy a „last minute” foglalások a jellemzőek, ebben az esetben nincs értelme a lemondásnak.

Akik a szerb határ felé vágynak inkább, azoknak is hoztunk valamit, Mórahalomról. A Szeged melletti kisváros híres a gyógyfürdőjéről, a bivalyrezervátumáról és a rétesházáról. Az ottani fogadó vezetője szerint a tavaly nyári foglalások száma nagyon magas volt, s reméli, hogy az idei nyár is hasonló lesz.

– Van már többnapos foglalásunk júniusban és augusztusban is, aminek nagyon örülünk, persze mindkét hónapban még bőven van helyünk – mondta.

Fejérben sem jobb a helyzet

S hogy Fejér megye is szóba kerüljön: Vajtán a megszokottnál jobban építenek a turizmusra, ám a polgármester szerint nem könnyű a helyzet.

– Van jó néhány orvosi vendégházunk, melyek most üresen állnak szinte, csakúgy, mint a volt SZOT-üdülő, ahol konferenciákat is szoktak tartani – mondta a vezető.

Lapunk felkereste a Fehérvár Travel utazási irodát is a foglalási tapasztalatokkal, szokásokkal kapcsolatban, ám egyelőre nem kaptunk még választ a cégtől – cikkünket a nagyobb utazási irodák ehhez kapcsolódó üdülési tanácsaival, véleményeivel folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában