A magasépítő technikusokból művezetők vagy építésvezetők is válhatnak

2021.01.10. 07:40

A betonnal kezdik, és mennek föl

– Az okoz örömet, hogy bárhova megyek építkezésre, mindenhol találkozom volt tanítványaimmal – nyilatkozta lapunknak Vajnai Endréné, aki korábban az ARÉV-nál dolgozott mint tervező, s aki 1989-ben lett a Jáky József Technikum egyik műszaki oktatója.

Majer Tamás

Évtizedek óta oktatja a Jáky József Technikum magasépítő diákjait Vajnai Endréné

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Építészmérnök vagyok, a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem. A szakmával összefüggő elméleti tantárgyat tanítom. Az épület-szerkezettan tárgyon keresztül megtanulják a diákok, hogy mi az a födém, mi az az áthidaló, és így tovább, kezdjük az alapozással egészen a tetőfedésig. A műszaki rajzolás során megtanulják, hogyan kell elkészíteni egy alaprajzot nemcsak kézzel, de számítógéppel is – mondta.

Tanulnak a magasépítő szakosok az építőanyagokról is, megtanulják a betontól kezdve az égetett agyagon át a hőszigetelő anyagokig mindennek az ismérveit. Munkavállalói, illetve munkavédelmi tudást is kapnak, nem marad ki a statika és a szilárdságtan sem, sőt szervezés is tanulnak, amely során a kivitelezések folyamatát sajátítják el.

– Vannak gyakorlati óráik is. A Jáky saját műhelyeiben ismerhetik meg többek között a falazás, a térkövezés, a burkolás alapvetéseit – fűzte hozzá Vajnai Endréné.

A diákok a nyári gyakorlatukat különböző építőipari cégeknél töltik.

Évtizedek óta oktatja a Jáky József Technikum magasépítő diákjait Vajnai Endréné
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megtudtuk, tanévről tanévre egyre több lány is tanul magasépítőnek. A kivitelezésben is megállják a helyüket, építésvezetőként is. Tényleg, mi lesz, ha nagy lesz, aki magasépítő technikusi szakmát szerez? Vajnai Endréné elmondta, sokan vannak, akik a felsőoktatást veszik célba, így sok régi diákjából mérnök lett. Főleg az építészmérnök, illetve az építőmérnök szakok népszerűek körükben.

– Ha valaki magasépítő technikus lesz, akkor válhat belőle művezető, építésvezető. A művezető egy munkafolyamatot irányít, példának okáért a falazást vagy az ácsokat. Az építésvezető egy egész épület felépítésének a lebonyolításával foglalkozik – mondta el a középiskolai végzettséggel a munkaerő-piacra térő technikusokról. – A magasépítői technikus egy középvezetői végzettség. Vezetők, tehát nem kétkezi munkára szól a jogosítványuk, hanem arra, hogy ellenőrizzék a munkát, megmondják, hol van valami baj, a felmerülő problémákat pedig megoldják – fogalmazott. – Elhelyezkedhetnek építési hatóságoknak, illetve építőanyag kereskedéseknél is. Sőt, tervezők mellett is el vállalhatnak munkát a technikusok: rajzolóként. Most már a számítógépes rajzolás világát éljünk, nagyon keresik a tervezők mellé az ehhez értő szakembereket – mondta el az oktató.

– Amikor én az ARÉV-nál dolgoztam tervezőként – emlékezett –, akkor a tervező megálmodta, szabad kézzel skiccpapírra vetette az épületet, majd a szerkesztő fölrajzolta, a műszaki rajzoló pedig kihúzta tussal... – mondta –, most mindez számítógépen történik. Persze valójában nem válnak ennyire külön a folyamatok, de a régi, öreg tervezők, akik nem nagyon értenek a számítógépes rajzoláshoz, illetve sok a munkájuk, szívesen adják ki a géppel való rajzolást hozzáértőknek – magyarázta el.

– Szeressen tanulni, szeressen újat megismerni. Ne utáljon a rajzolni! Legyen érdeklődő! Jó, ha matematikai, reál beállítottsága van, mert az azért kell hozzá, főleg a statika, az kemény matematika is – beszélt az oktató azokról a tulajdonságokról, képességekről, amelyek jó, ha jellemeznek egy olyan általános iskolás felsős diákot – legyen fiú, legyen lány –, aki a magasépítői technikusi szakra pályázik. – Legyen kreatív! – tette még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában