Étkezési trendek

2020.12.31. 07:45

Virsli és malachús – Szilveszterre bőrös süldőt és kocsonyát!

Piacnézőbe indultunk szerdán reggel a megyeszékhelyen. Különösebb meglepetés nem ért bennünket: a városi piacon jól fogyott a virsli és a bőrös malachús. (Más üzletekben meg a pezsgő és a lencse…)

V. Varga József

Malachús, bőrös süldő vagy virsli? Esetleg mindkettő? Az óévtől étkekkel búcsúzunk, s bizony az új évet is lakomával kezdjük. A fehérvári piacon jártunk, 2020 utolsó piaci napján. Nagy volt a választék, a forgatag: ha már nagy bulira nem készülhetünk ma este, enni azért finomakat ehetünk!

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idősebb úr oldalt álldogál a Böllér húsboltnál, most csak egy kis húsos csontot visz levesnek, a fiúk már régről ismerik, hozzák is neki a csomagot.

– Jöttem boldog új évet kívánni! – köszönök be hamarjában a pult fölött a látásból ismert árusnak. – No meg dolgozni… Mit visznek ma a népek?

– Tessék sorba állni az úrnak! – fedd meg somolyogva a társa, de már mondják is. A szilveszteri malachús (a húsosabb hátulja, az eleje fejjel és fej nélkül) meg a bőrös süldő (külön a combja) náluk vígan beelőzi a virslit. A beugróban – Vito-hús 2 – a juhbeles virsli mellett többen a disznótorosra esküsznek. A házaspár sütni való kolbászt is tetet a májas és véres hurka mellé; a fiatalember csak hurkát visz, de azt egy szatyorral.

Malachús, bőrös süldő vagy virsli? Esetleg mindkettő? Az óévtől étkekkel búcsúzunk, s bizony az új évet is lakomával kezdjük. A fehérvári piacon jártunk, 2020 utolsó piaci napján. Nagy volt a választék, a forgatag: ha már nagy bulira nem készülhetünk ma este, enni azért finomakat ehetünk!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A Berki-féle páros kolbászból kérek! – köszönök rá váratlanul a tulajra, régi ismerősömre, Berki Jánosra szabadbattyáni húsboltjában. Náluk is a bőrös malachús viszi ma a prímet, de sokan vásárolják a tőkehúst és a füstölt árut, hogy a kocsonyának valóról ne is beszéljünk…

De térjünk vissza a virslire! Tudvalevő, hogy a virsli éves forgalmának jelentős része decemberre koncentrálódik.

Nem mindenki eszik virslit szilveszterkor: sokan a jóféle hurkára esküsznek ilyenkor is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A virslifogyasztás szokása Németországból ered, s hazánkban talán azért honosodott meg, mert a gasztronómusok szerint illeszkedik abba a hagyományunkba, hogy újév napján nem szabad sem szárnyast, sem halat enni. A szárnyas ugyanis elkaparja a szerencsét, a hallal meg elúszik, a malac azonban kitúrja a földből a szerencsénket!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot. A 2020-ban vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak. A minisztérium akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak. A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén. A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használata esetén határértékeket rögzít a termékek minimális fehérjetartalmára és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett ­készítmények mindegyike megfelelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában