Koronavírus Fejérben

2020.12.01. 11:30

Szijjártó: „A gazdaság fenntartható a járvány alatt is”– HALLGASSA MEG!

Fejér megyében munkalátogatáson vett részt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az IBM fehérvári gyárát és a SEWS Magyarország Kft. móri üzemét látogatta meg.

Nagy Zoltán Péter

A külügyminisztert Toya Kunihiro, a SEWS Kft. elnöke (középen) és Törő Gábor, a terület országgyűlési képviselője (jobbra) fogadta a móri gyár udvarán

Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Mindkét helyen megköszönte a miniszter, hogy a külföldi tulajdonú vállalkozások még a világjárvány idején is partnerei a Magyar Kormánynak, és bezárás helyett beruházásokkal munkahelyeket teremtenek. A külügyminiszter Fehérváron a Fejér Megyei Hírlap olvasóit külön is tájékoztatta az aktualitásokról.

[audio mp3="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2020/11/6758473Szijjarto201130nzp.mp3"][/audio]

Utolsó Fejér megyei látogatásakor az Exportvédelmi Program keretében helyi vállalkozásokat látogatott meg. A mai napon viszont két külföldi tulajdonú céghez ment. Mi a vizit célja?

– Amikor a járvány először ütötte fel a fejét Magyarországon, akkor hoztunk egy világos gazdaságstratégiai döntést: az elmúlt tíz év tapasztalata alapján a magyar embereket csak úgy segíthetjük, ha nem segélyt, hanem munkát adunk. Magyarul nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség ellenni harcot finanszírozzuk. Ebben a harcban minden olyan vállalat a szövetségesünk, amelyik létrehozza és megtartja a munkahelyeket. Éppen emiatt egy robusztus programot hoztunk létre, amelynek kereteiben azoknak a vállalatoknak adunk támogatást, akik elkötelezik magukat beruházások mellett, annak érdekében, hogy megtarthassák a munkaerőt. 1338 vállalat jelezte, hogy részt vesz ebben a programban, 850 milliárd forintnyi beruházás mellett ezek a vállalatok elkötelezték magukat, a programot hajtják végre. Ez összességében 250 ezer magyar ember munkahelyét mentette, illetve tartotta meg. Ráadásul azok a vállalatok, akik most beruháznak, nagyon komoly előnyre tesznek szer. A világhírek bezárásokról, kapacitásleépítésről szólnak, nálunk pedig beruházásokról. Akik most új gépeket vesznek, új technológiákat dolgoznak ki, azok a következő éveknek nagyon komoly előnnyel indulnak neki.

Ez a beruházási kedv jellemzően milyen ipari ágakról szól?

– Több mint 30 ágazatból érkeztek beruházási szándékok, legtöbb az élelmiszeriparból, ami világosan mutatja, hogy a magyar gazdaság ezen szegmense jól használja ki a versenyelőnyt, hogy hagyományosan mezőgazdasági ország vagyunk, ahol egyébként az Alaptörvényben szabályozzuk, hogy az élelmiszeripar GMO-mentes legyen. Ma a világban a kereslet nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is átalakulóban van. Második helyen az autóipar és az elektronika áll, ami nem véletlen, hiszen a magyar ipari termelés 30 százalékát ők adják. 175 ezren dolgoznak ebben az ágazatban. Eddig a tradicionális autóiparban mentünk az élen, és Európa egyik fellegvárává váltunk, mostanra viszont teljesen átalakul az autóipar, az elektromobilitás, elektromos meghajtás lesz a jellemző, és a világ legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásai itt jönnek létre Magyarországon. A harmadik helyen a fémipar van, amelyik gyakorlatilag kiszolgálója az autóiparnak.

Ezek szerint azt megerősíthetjük, hogy az agrárium, mint legfőbb oszlop továbbra is állni fog?

– Sőt, én úgy látom, hogy jelentős mértékben erősödik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is. Utóbbiak arról számoltak be, hogy a mostani kapacitásnövekedéssel a nagy üzletláncok polcairól az importtermékeket fokozatosan ki tudják szorítani. A logisztikai előnyünk eleve behozhatatlan, de ha mennyiségben és minőségben is tudjuk az elvárásokat teljesíteni, akkor miért vásárolnának multik külföldi terméket, hiszen olcsóbb lehet a magyar.

A külügyminisztert Toya Kunihiro, a SEWS Kft. elnöke (középen) és Törő Gábor, a terület országgyűlési képviselője (jobbra) fogadta a móri gyár udvarán
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Nem úszhatjuk meg a napi aktualitásokat sem. A hírek többsége a vakcinákról szól. A beszerzések előkészítése a külügy feladata, hogyan állnak ezzel?

– Ez valóban így van. Vakcinát fejlesztenek tőlünk keletre és nyugatra is. Némi bizonytalanság még van, mert egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy mikor, mekkora mennyiség, és kinek a rendelkezésére áll majd. Korábban nagy világjárványok ellenszereit évekig vagy évtizedekig fejlesztették, és most olyan járvánnyal állunk szemben, amit egy éve ismertek meg, és semmit nem tudtak korábban róla. Természetesen nagy erőket koncentrálnak a tudósok a megoldásra, ezek ismeretében a tavasz látszik reálisnak arra vonatkozóan, hogy tömegesen lehessen vakcinákat beadni. Mi azon vagyunk, hogy legkorábban elhozhassuk a magyar emberek számára a legbiztonságosabbnak ítélt oltóanyagot, ezért nemcsak nyugaton, hanem a keleten zajló fejlesztéseken is rajta tartjuk a szemünket. Oroszországgal előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, tőlük elsőként kaptunk Európában oltóanyagmintákat, sőt ezen a héten a magyar orvosok, tudósok, fejlesztők egy csoportja megy ki Oroszországba, hogy a helyszínen tanulmányozhassák a vakcina előállításának folyamatát. Ez jelentős mértékben gyorsíthatja majd az engedélyezési eljárást. Három kínai fejlesztő vállalattal is kapcsolatban vagyunk, ahol már szintén a minták küldésének részleteiről egyeztetünk. Összegezve: keleti irányból akár decemberben érkezhet bizonyos mennyiség, de a nagy volumenű szállítást itt is a jövő év elején látom reálisnak.

Amikor a beszerzések elindulnak, akkor várható kereskedelmi háború?

– Nem táplálhatunk naiv illúziókat! A helyzet pontosan olyan lesz, mint tavasszal volt, csak akkor a maszkokért, védőruhákért, fertőtlenítőkért, lélegeztetőgépekért ment a küzdelem, most meg az oltóanyagokért. Ahogy a maszkokat kevés helyen gyártották, de mindenkinek kellett, úgy az oltóanyagokat kevés helyen gyártják majd, de mindenkinek kell.

A Magyar Kormányt a lengyelekkel együtt a sarokba szeretnék térdepeltetni az Európa Unió egyes politikusai. Mit prognosztizál ezzel kapcsolatban, illetve lesz-e paradigmaváltás az unióban?

– Súlyos vitákat vetítek előre, amihez nem kell nagy ész, mert már most is azok vannak. A helyzet az, hogy Brüsszelben szeretnék az európai forrásokat úgy láttatni, mint valami ajándékot vagy jófejséget, de ez nem így van! Az európai források, amelyek az európai gazdasági teljesítményekkel állnak elő, a mi pénzünket is jelentik, hiszen ebben bent van a magyar emberek teljesítménye is. Senki nem veheti azt el tőlünk valamilyen meghatározatlan politikai, ideológiai alapon! Ezért kitartunk amellett, hogy ami jár nekünk, az jár.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-jovot-kell-epiteni-kormanyzati-tamogatassal-fejleszt-a-sews-es-az-ibm-4476514/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában