akadályba ütköztek

2020.11.03. 17:30

„Ha él a gyár, él a város…!” – A munkások bérét nem fizették ki egy összegben a Dunaferrnél

A vállalat cégvezetése augusztusban egyoldalúan felmondta a Dunaferr kollektív szerződését, majd októberben bejelentették, hogy a munkások bérét nem fizetik ki egy összegben. A Dunaújvárosi Hírlap és a Fejér Megyei Hírlap az elmúlt hetekben számos alkalommal foglalkozott a Dunaferr-üggyel.

V. Varga József, FMH

A vállalat logisztikai rendszere jelenleg „just in time” módban működik

Fotó: DH-Archív

Összeállításunkban a Dunaferr Zrt.-vel kapcsolatban a helyi sajtóban megjelent híradásokat foglaltuk össze, hogy vonulatában vehessük szemügyre a nagyvállalat berkein belül zajló folyamatokat. Az összeállítás készítése közben sikerült telefonon elérnünk a Dunaferr DV Zrt. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét is. Molnár László elmondta: igaz ugyan, hogy az október 10-ig esedékes szeptemberi munkabért a munkaadó a dolgozóknak végül – két részletben ugyan, de – kifizette, azonban a több tételből összeálló béren felüli juttatások tekintetében még mindig jelentős elmaradásokat görget maga előtt a külföldi tulajdonú vállalat. A hátralékos tételek közé tartoznak például az önkéntes magánnyugdíj-pénztári befizetések is. Az októberi munkabér november 10-ig esedékes kifizetése pedig jelen pillanatban csak annyira tűnik biztosnak, mint amennyire a múlt havi az volt.

„Az ISD Dunaferr Zrt.-re és leányvállalataira nagy terhet ró az idei év. Az elmúlt időszak alacsony termelési szintje okán mára rendkívül nehéz, kritikus pénzügyi helyzetbe kerültünk” – írta a munkavállalóknak október 6-án keltezett levelében Evgeny Tankhilevich legfőbb általános vezérigaz­gató-helyettes. „A fentiek miatt a társaságcsoport vállalatai az október 10-ig esedékes szeptemberi munkabért és minden egyéb juttatást csak ütemezetten tudják kifizetni a munkavállalóknak…”

A Dunaferr válsága évek óta tart, ami összefügg az acélipar éppen aktuális helyzetével.

A társaságcsoportot most azért övezi kiemelt figyelem, mivel a térség meghatározó foglalkoztatója. Dunaújváros legnagyobb munkáltatójának 4500 alkalmazottja van.

A szakszervezet október 14-én demonstrációt szervezett a fővárosba, hogy felhívják a figyelmet: a Dunaferrnél kialakult helyzet azonnali cselekvést igényel. Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke így érvelt:

– A Covid–19-járvány egész Európában kihatott az acéliparra, járműiparra, elektronikai szektorra, sőt a gazdaságok egészére. Erre azonban nem lehet az a válasz, hogy a vállalatok egyoldalú döntéseket hoznak, illetve megszegik szerződésben foglalt kötelezettségeiket.

Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezetének elnöke Borovszky Ambrust, a gyár korábbi legendás vezetőjét idézte, aki ezt mondta: „Ha él a gyár, él a város!” Molnár kijelentette: a gyár haldoklik, ami ha folytatódik, nemcsak az ott dolgozókra, de az egész városra negatív hatással lesz. Elmondta: a Dunaferr vezetése nem tekinti partnernek a szakszervezeteket, és ezen keresztül a munkavállalókat sem, csak akkor, ha a járandóságok kifizetését kell átütemezni. Felháborítónak találta, hogy a cég vezetése emberek életével játszik, majd kimondta, hogy ebből a gyakorlatból elég volt!

A vállalat logisztikai rendszere jelenleg „just in time” módban működik
Fotó: DH-Archív

Október 16-án a vasmű főbejárata elől mintegy 300 fős menet indult a Vasmű útra, a város jelképének számító, Somogyi József Martinász-szobrához, így tüntetve a Dunaferr menedzsmentje által meghozott, munkavállalókat érintő súlyos döntések ellen. A tüntetés záróakkordjaként fekete-fehér lepellel takarták le a Martinász-szobrot.

Záhony térségében vágányzár lépett életbe október 19-étől vasúti karbantartási munkálatok miatt, amely olyan iparvágányokat is érint, amelyen keresztül Dunaújvárosba érkezik az alapanyag. Emiatt elakadt a Dunaferr alapanyag-ellátása, ami veszélyezteti a folyamatos termelést. A MÁV október 21-én hangsúlyozta: a Dunaferr vasúton történő nyersanyagellátása folyamatosan biztosított.

A vállalat logisztikai rendszere jelenleg „just in time” módban működik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyártáshoz szükséges alapanyag a megfelelő időpontban, megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésre a felhasználás helyén (megtakarítva a készletek raktározásának költségét).

A Dunaferr a következőképpen nyilatkozott: „Az alapanyag-ellátás az elmúlt napokban akadályokba ütközött, a termelés visszafogására kényszerítette a társaságot. Az utólagosan kijelölt új útvonal magasabb költségek árán tudja biztosítani az ellátást.”

„Bízunk abban, hogy az ügyben a magyar állam közben fog járni, hiszen a társaságcsoportnál foglalkoztatott munkavállalókkal és a Dunaferr-rel együtt dolgozó alvállalkozói hálózaton keresztül akár 30 ezer ember munkahelye is veszélybe kerülhet.”

Pintér Tamás (Jobbik), Dunaújváros polgármestere rendkívüli közgyűlést hívott össze október 22-én. Egy napirendet tárgyalt a képviselő-testület, melynek tagjai teljes létszámban megjelentek az ülésen.

A közgyűlés felkérte a kormányt: a Gazdaságvédelmi Alapból biztosítsa a munkavállalók teljes munkabérét 2020. december 31-éig.

A témához való hozzászólásában Szepesi Attila (Fidesz) képviselő a javaslatban szereplő 4. számú pontnak az európai uniós joggal való összeegyeztethetetlenségét vetette fel. Ez a pont a következő: „Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése felkéri Magyarország Kormányát, hogy 2021. december 31-ig adjon kormánygaranciát az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. szállítói tartozásaira.” Pintér Tamás polgármester a képviselő szavaira reagálva azt mondta: jogászok vizsgálták a javaslatot, melynek ezt a pontját nem találták sem a hazai, sem az uniós jogokba ütközőnek. A képviselők egyhangú döntéssel megszavazták a javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában