„Eljöttem, és megtetszett, Bori megszerettette velem a varrást”

2020.11.19. 15:00

Az alkotás a legkitüntetőbb – Esküvői ruhákat is varr Angyal Patrik, női szabó

Angyal Patrik két éve végzett divatszabó, az Árpádba járt. Női szabó lett belőle.

Majer Tamás

Angyal Patrik csak az érettségi után döntött úgy, hogy beiratkozik szabónak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ebben több fantáziát láttam, mint a férfiszabóban. A férfiszabó bizonyos szempontból összetettebb, ám a női szabó technológiái, eljárásai érdekesebbek. A díszítési folyamatok, a gyöngyfelvarrás, a csipkével való munka, az alkalmi ruhák rendkívül összetettek, aprólékos odafigyelést igényelnek – mondta a fiatalember.

Általában kevés fiú van a szabók között az iskolákban, Patrik sem egyből az általános iskola után iratkozott be.

– A Bugátba jártam, környezetvédelmi szakra. Érettségi után még ott maradtam egy évet, és gondolkoztam… azon, hogy nekem ez már tetszik. Valami kreatívabb szakmán gondolkoztam, mert mindig is kreatív ember voltam. Egyszer anyukám elment Légrádi Borbála szabóüzletébe, és megtudta, hogy ő oktat is. Mondta nekem, hogy „gyerek itt van, nosza, próbáld meg!” Eljöttem, elkezdtem varrni, és megtetszett, Bori megszerettette velem a varrást – idézte föl Patrik, aki tehát eleinte hobbiból varrt.

Angyal Patrik csak az érettségi után döntött úgy, hogy beiratkozik szabónak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Patrik számára a varrásban az alkotás lehetősége a legkitüntetőbb. S hogy miért nem a fűrészt és a kalapácsot, az asztalosmunkát választotta?

– Inkább a finomabb dolgok azok, amikre ráállt a kezem és az agyam is, de azokkal sincs gondom, univerzális ember vagyok – vágta ki magát a sztereotípiából.

A fiatalember jelenleg jellemzően esküvői megkereséseket kap, no nem házassági ajánlatokat, hanem felkéréseket, varrjon menyasszonyi, alkalmi ruhákat. A közelmúltban egy harcművész is megtalálta, aki egy kungfu­ruhát kért tőle. – A felső része olyan, mint egy kimonó, de bővebb. Egy nagyon szép börtönnarancssárga ruhát kell elképzelni – mondta.

Patrik nem követi a divatot. – Jobb vezetőnek lenni, mint követőnek. Nem is tartom fontosnak, hogy bármelyik nagy márka ruháját megvegyem, hiszen meg tudom varrni magamnak azt, ami tetszik – fogalmazott.

[embed]https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/illik-hozza-a-csipkeujj-mi-kell-tudnia-egy-noi-divatszabonak-4443835/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában