Havonta egy ezres!

2020.10.26. 07:00

Új adó januártól Sárbogárdon: magánszemélyek fogják fizetni

A koronavírus-járvány pénzügyi, gazdasági hatásai egy­előre nem láthatók, de a hatékony védekezés részeként mindenkinek, az önkormányzatoknak és az állampolgároknak is részt kell vállalniuk a közös teherviselésből – nyilatkozta lapunknak Sükösd Tamás polgármester.

V. Varga József

Sükösd Tamás polgármester és Venicz Anita jegyző Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A képviselő-testület a kieső gépjárműadó-bevétel, valamint a helyi iparűzési adóból származó bevétel felhasználásának korlátozása miatt 2021. január elsejétől bevezeti a mezőföldi városban a magánszemélyek kommunális adóját. A döntés hátteréről érdeklődtünk a sárbogárdi polgármesternél.

Amint Sükösd Tamástól megtudtuk: a közös teherviselés önkormányzatot érintő részének egyik lépése 2020-ban és 2021-ben a gépjárműadó átengedett részének átirányítása volt és (lesz) a járvány elleni védekezési alapba.

A város idei költségvetésében a tervezett gépjárműadó-bevétel 38 millió forintot tesz ki

A gépjárműadó nem helyi adónem, részben átengedett központi adó: az állam 2013-ig a teljes összeget átengedte a helyhatóságoknak, majd ezt követően 60-40 százalékos arányban oszlott meg a befolyt összeg a központi költségvetés és a települések között. A 40 százalékos bevétel az önkormányzatok részéről szabadon felhasználható volt.

A grémium főleg a kieső gépjárműadó-bevétel miatt arról határozott, hogy 2021. január elsejétől bevezeti Sárbogárd illetékességi területén a magánszemélyek kommunális adóját. (Ez az adónem a megye, az ország településeinek többségében már hosszú évek óta élő adó.)

A bevételből az intézmények üzemeltetését, az infrastruktúra biztosítását, a közterületek rendben tartását, az önkormányzat gazdasági helyzetének szinten tartását remélik. A magánszemélyek kommunális adójának mértéke építmény után évi 12 ezer, telek után évi 6 ezer, nem magánszemély tulajdonában álló lakások bérleti joga után ugyancsak évi 6 ezer forint lesz – tette hozzá Sükösd Tamás.

Sükösd Tamás polgármester és Venicz Anita jegyző Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A gépjárműadó-bevétel egészének mostani megvonása mellett az ország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvény a helyi iparűzési adóból származó bevétel felhasználását is korlátozta. Január elsejétől a helyi iparűzési adóból származó bevétel elsőként a helyi közösségi közlekedési feladatok ellátására, az ehhez szükséges összegen felüli bevétel különösen a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására lesz felhasználható. Az önkormányzati hivatal állományában foglalkoztatottak személyi juttatásai és az ahhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó finanszírozására nem fordítható.

Az önkormányzatok számára az adóztatási jog gyakorlására a helyi adókról szóló törvény biztosít lehetőséget. Az adott képviselő-testület rendelettel az önkormányzat illetékességi területén helyi adókat, valamint települési adókat vezethet be. Tulajdonképpen ez történt most meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában