2018-hoz képest csökkent a bűncselekmények száma

2020.09.03. 07:00

Tizenhét lakásba törtek be tavaly Székesfehérváron

A közgyűlés a legutóbbi ülésén elfogadta a város közbiztonságáról szóló rendőrségi beszámolót. Kevesebb autót loptak el, de a lakásbetörések száma is csökkent 2018-hoz képest.

FMH, V. Varga József

A már előzetesben lévő férfi legnagyobb zsákmánya másfél millió forint volt

Fotó: Shutterstock

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság – amint Kovács Zsolt székesfehérvári rendőrkapitány beszámolójában hangsúlyozta – a múlt évben is legfontosabb feladatának tekintette, hogy megfeleljen a lakosság elvárásainak, emellett szem előtt tartsa az országosan meghatározott átfogó célokat és a központi programokban meghatározott feladatokat.

Javult a nyomozások eredményessége

Amint a 2019-es évre vonatkozó adatokból kiderül, a város területén elkövetett, rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma az előző évi 1607-ről 1542-re csökkent. Továbbra is kijelenthető, hogy Fehérvár közrendje és közbiztonsága stabilan jó. A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma gyakorlatilag stagnált, az előző évi 270-ről 273-ra emelkedett, ami egy évtized viszonylatában kedvező adatnak tekinthető.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma szintén stagnált, 628-ról 626-ra csökkent. A statisztikai adatok szerint csökkenés mutatkozik – egyebek között – a kiskorú veszélyeztetések (15-ről 13ra), a személygépkocsi-lopások (9–2), a lakásbetörések (20–17), a közterületen elkövetett kiemelten kezelt bűncselekmények (128–110) és a betöréses lopások (42–26) számában is. A lopások számában nem történt jelentős változás, 393-ról 395-re emelkedett, ami szintén stagnálásnak tekinthető. Ez mondható el a rablásokról is, amelyekből mindkét évben 3–3 jutott a rendőrség tudomására.

Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény vonatkozásában a nyomozáseredményességi mutató a 2018. évi 62,1 százalékról 66,9 százalékra nőtt.

Kevesebb súlyos közúti baleset

A rendőrkapitányság illetékességi területén 2018-hoz képest csökkenés tapasztalható a személyi sérüléssel járó balesetek számában (326-ról 279-re), ezzel egybevágóan a város területén bekövetkezett balesetek (149–111) tekintetében is hasonló a kép. Egyaránt csökkenés volt tapasztalható a Fehérváron bekövetkezett halálos (2–1), súlyos sérüléses (44–39) és a könnyű sérüléssel járó (103–71) balesetek számában.

Folyamatosan zajlik a megyeszékhelyen az ittas vezetők kiszűrése, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése és a sebesség-ellenőrzés is. A beszámolóból kiderül, hogy a városban bekövetkezett balesetek tekintetében az ittas okozók száma 13-ról 7-re csökkent. A személyi sérüléses közúti balesetek okait elemezve megállapítható, hogy abszolút számban és arányát tekintve továbbra is a gyorshajtás az első számú baleseti ok. Ezt követi az elsőbbségi jog meg nem adása és a kanyarodási szabályok megsértése.

Legyen több a rendőr a közterületeken

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság a következő időszakra kitűzött feladatairól is beszámol. Növelni kell a szükséges közterületi jelenlétet, javítani kell a reagáló képességet. Kiemelten kezelik a főbb baleseti okokat képező szabálysértések kiszűrését, megelőző intézkedésekkel kívánják megakadályozni a baleseti gócpontok kialakulását. Folytatják a koncentrált, következetes sebesség-ellenőrzéseket és az ahhoz kapcsolódó baleset-megelőzési tevékenységet.

Bűnmegelőzési tevékenységüket a kormány bűnmegelőzési programjára összpontosítva igyekszenek végezni, kiemelt figyelmet fordítva a családon belüli erőszak viszszaszorítására, a kábítószer-kereslet korlátozására, valamint az áldozatvédelmi munkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában