Súlyos gazdasági következmények

2020.09.07. 20:00

Október környékén lesz látható, miként alakulnak az adóbevételek a megyében: újra kell tervezni?

Október környékén lesz látható pontosabban, mennyire csökkentek le a települések iparűzésiadó-bevételei a koronavírus-járvány miatt. Ráadásul az iparűzésiadó-feltöltés kötelezettségének elengedése és a gépjárműadó elvonása is hat a bevételekre. Nagyobb és kisebb megyei településeket kérdeztünk a bevételi helyzetükről.

V. Varga József

Építkezés egy ipari parkban. Ha bővülnek az ipari zónák, nő a helyi iparűzési adó. Mindenki ebben reménykedik Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Székesfehérvár

– A koronavírus-járványnak súlyos gazdasági következményei vannak, Székesfehérvár önkormányzatának bevételei is jelentősen elmaradnak attól, amit 2020 februárjában, az elmúlt évek gazdasági növekedésének okán joggal remélhettünk. Várhatóan az ipar­űzésiadó-bevétel sok milliárd forinttal marad el a tavalyi évhez képest – mondta el lapunknak Cser-Palkovics András fehérvári polgármester.

Az iparűzési adó befizetésével kapcsolatos eljárásrendben bekövetkezett változások olyan következményekkel jártak, hogy a mostani helyzethez képest 2021-ben jelentkező várható gazdasági növekedés, a bevétel tekintetében csak 2022 tavaszán lesz érzékelhető az önkormányzatok, így Székesfehérvár esetében is. Azaz jövőre a 2020-as bevételekkel számolhatunk – folytatta.

– Ez természetesen a város életében minden költségvetési ágazatra hatással van és hatással lesz 2021-ben is. Hogy idén pontosan mekkora helyiadó-bevételünk lesz, azt várhatóan október-november környékén fogjuk tudni adatokkal alátámasztva bemutatni – tette hozzá a városvezető.

Mór

– Mór városa figyelembe vette az országos szintű intézkedések önkormányzatunk gazdálkodására gyakorolt hatását. Ennek megfelelően módosítottuk költségvetési rendeletünket – mondta el a Hírlapnak Fenyves Péter polgármester. – Jelenleg a költségvetésünk biztosítja a működéshez szükséges forrásokat, szeptember végén pedig ismét felülvizsgáljuk a gazdasági pozíciókat, és meghozzuk a december végéig érvényes intézkedéseket.

Építkezés egy ipari parkban. Ha bővülnek az ipari zónák, nő a helyi iparűzési adó. Mindenki ebben
reménykedik Fotó: Makovics Kornél

Enying

Amint Viplak Tibor, Enying polgármestere kifejtette: az önkormányzat nem túl rózsás anyagi helyzetét tovább nehezítették a járvány miatt kialakult állapotok. Úgy vélik, mindez nem helyi, hanem országos gond. A gépjárműadó elvonása esetükben például 18 millió forint kiesést okoz. Folyamatosan vizsgálják a bevételkiesések pótlásának lehetőségét, ahol tudnak, pályáznak.

Lepsény

A gépjárműadó önkormányzatot megillető része, amelyet véglegesen elvontak, Lepsény költségvetésében 7,8 millió forint – válaszolta érdeklődésünkre Salamon Béla polgármester. A gazdasági hatások miatti iparűzésiadó-bevétel elmaradása jelenleg megbecsülhetetlen – és ez sokkal nagyobb bizonytalanságot okoz. Ezeket a kieső bevételeket nem tudják pótolni. Mivel az önkormányzat csak a saját adóbevételéből tud fejleszteni, korszerűsíteni, pályázati önrészt vállalni, ezért ezek mind leállnak. Egyelőre csak a munkabérek és közterheik, a közüzemi számlák és a településfenntartás elengedhetetlen költségei, amit finanszírozni tudnak.

Úrhida

A gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradó 40 százalékának elvonása Úrhida esetében 14 millió forintot jelent, ami a februárban elfogadott 2020. évi költségvetésüket jelentősen érintette. Az iparűzési adó esetében a bevételkiesés mértékét jelenleg még nem tudják felmérni, hiszen a március közepéig határidős befizetések még a járványhelyzet előtt megérkeztek, a szeptember 15-éig esedékes befizetéseket még nem látják.

– Jelenleg megítélni sem tudjuk, milyen mértékben érintette az Úrhidára bejelentett vállalkozásokat a járványhelyzet – jegyezte meg Bognár József polgármester. – Az önkormányzat költségvetése kapcsán biztosan tudjuk, a védekezésre csaknem 2 milliót költöttünk.

A falu képviselő-testülete a szeptember végére tervezett testületi ülésen kívánja áttekinteni az önkormányzat pénzügyi helyzetét, és ezt követően dönt a továbbiakról. A kieső bevételek és a védekezésre elköltött források miatt az idei évre kulturális programokra tervezett kiadásokat már egy májusban meghozott döntésnek megfelelően jelentősen csökkentették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában