Koronavírus Fejérben

2020.09.24. 14:00

Fizetési fegyelem járvány idején Fejér megyében

Mind nagyobb számban kérnek fizetési könnyítést, illetve mérséklést az adóalanyok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól – tűnik ki a NAV megyei igazgatósága lapunk kérdéseire küldött válaszából.

B. Kiss László

A gazdasági visszaesés miatt az alanyok kevesebb fizetendő adót vallottak

Forrás: shutterstock

Változott-e az adómorál az utóbbi hónapokban a Fejér megyei adófizetők – a magánszemélyek, illetve a cégek – esetében?

– Az adózók kevesebb fizetendő adót vallottak a gazdasági visszaesés miatt, illetve az adóvégrehajtási eljárások három és fél hónapon át szüneteltek.

A járványra tekintettel milyen gyakran fordulnak bármiféle könnyítésért Fejér megyéből a NAV-hoz?

– A járványra hivatkozva mindhárom adózói kör tagjai (társaságok, egyéni vállalkozók és magánszemélyek) 2020 márciusától egyre növekvő számban kérnek fizetési könnyítést, illetve mérséklést a NAV-tól. A járvány időszakában – az automatikus részletfizetési kérelmeket leszámítva – a benyújtott beadványok 70-80 százalékában hivatkoztak és a mai napig is hivatkoznak a járványhelyzetre és ezáltal az adózók életében bekövetkezett változásokra.

Ha ilyen kérés érkezik akár cégtől, akár magánszemélytől, mit tehet a NAV? Milyen eszközei vannak a méltányolható kérések teljesítésére?

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adótartozás mérséklését, elengedését a magánszemély kérelmére akkor engedélyezheti, ha bizonyított, hogy annak megfizetése az adózó és a közös háztartásban élők megélhetését súlyosan veszélyezteti. A mérlegeléskor a NAV vizsgálja az adózó és a közös háztartásban élő hozzátartozók jövedelmi, vagyoni körülményeit. Az egyéni vállalkozó, a jogi személy vagy egyéb szervezet kérelmére a bírság- vagy pótléktartozás mérsékelhető, ha annak megfizetése gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené, azaz, ha a racionális gazdálkodási körülmények ezáltal helyreállíthatók. Azonban nincs lehetőség a tőke-, illetve adótartozás mérséklésére, továbbá nincs helye a mérséklésnek akkor, ha a gazdálkodási tevékenység már ellehetetlenült. Ha a vállalkozás átmeneti fizetési nehézséggel küzd, akkor lehetősége van fizetési halasztást kérni, illetve akár arra is, hogy a halasztást követően részletekben tegyen eleget fizetési kötelezettségének. Lényeges, hogy a fizetési haladék bizonyos kifizetések alól nem mentesít. Ilyen például a kifizetett munkabéreket terhelő adó és járulék, valamint az áfa, a jövedéki adó és a termékdíj. A fizetési haladékkal nem érintett, a NAV által végrehajtás alá vont tartozásokra végrehajtási eljárás felfüggesztését lehet kérni, melynek feltétele, hogy a felfüggesztésre okot adó, különös méltánylást érdemlő körülmény fennállását az adózó igazolja.

Mi minősül méltányolható kérésnek?

– Ilyen körülmény, ha a fizetési nehézség a járvány miatt alakult ki. Társaságok esetében például a tevékenység jellege mérvadó, hiszen vannak olyan tevékenységi körök – többek között vendéglátás, fuvarozás, kereskedelem, rendezvényszervezés –, melyeket érzékenyen érintett a járványhelyzet. Egyéni vállalkozóknál egyes tevékenységek mentesültek a kata adófizetési kötelezettség alól.

A gazdasági visszaesés miatt az alanyok kevesebb fizetendő adót vallottak
Fotó: shutterstock

A veszélyhelyzetre, illetve annak következményeire tekintettel elképzelhető-e az a szélsőséges eset, hogy valaki – akár magánszemély, akár cég – mentesüljön az adófizetés kötelezettsége alól?

– Igen, elképzelhető, hogy adózó fizetésképtelenségét éppen a veszélyhelyzet vagy annak következményei idézték elő, ami indokolja a tartozásának elengedését. A méltányossági eljárást – a konkrét körülmények mérlegelésével – minden esetben le kell folytatni.

Milyen gyakorisággal kell szankcionálni Fejérben adózással kapcsolatos kihágást, szabálytalanságot, netán bűncselekményt? És melyek a szankcionálás eszközei?

– A NAV alapvető célja a jogkövető adózók támogatása annak érdekében, hogy adófizetési kötelezettségeiknek helyesen tegyenek eleget. Ennek megfelelően első esetben ezen adózói körben nem alkalmaz a hivatal szankciót, hanem segíti az adózókat. A csalárd adózókkal szemben a NAV a tisztességes vállalkozások védelmében minden olyan eszközzel fellép, melyet a jogszabályok biztosítanak számára. Ilyen szankciók lehetnek például az adóbírság, illetve a mulasztási bírság.

Korábban időnként nyilvánosságra hozták a legnagyobb adósok, a legnagyobb összegű adótartozást felhalmozók listáját. Él-e még ez a gyakorlat?

– A NAV a honlapján negyedévente közzéteszi az adótartozással és a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók listáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában