Koronavírus Fejérben

2020.04.16. 14:00

Megérzik a koronavírus-járvány által okozott válságot a nyugdíjas-szövetkezetek is

A koronavírus-fertőzés miatti veszélyeztetettségük miatt a 70 éves és annál idősebb tagjaik alkalmazását nem engedik, a 65 évesekét pedig nem ajánlják a köz­érdekű nyugdíjas-szövetkezetek. Az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet területi igazgatója ugyanakkor bízik benne, hogy a járvány lecsengése és a gazdaság újbóli megélénkülése, erősödése után a cégeknek ismét szükségük lesz a tapasztalt, idős szakemberek munkájára is.

Dávid Erzsébet

Számos területen alkalmaztak nyugdíjasokat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: shutterstock

A kialakult helyzet a Székesfehérváron és környékén 2017 nyara óta működő szövetkezet tagjainak mintegy felét érinti. Egy részük már a járvánnyal kapcsolatos első hírek hallatán saját maga döntött arról, hogy átmenetileg szünetelteti a munkáját, másokat a szövetkezet kért meg erre a lépésre, míg azoknak a nyugdíjasoknak, akik nem biztonságban, elkülönített térben dolgoztak, az őket foglalkoztató cégek függesztették fel az alkalmazását. Azoknak a 65 évnél fia­talabb szövetkezeti tagoknak a többségére viszont, akik nem egy helyiségben, műhelyben dolgoznak a többi munkavállalóval, és így a munka­helyükön védettek a fertőzéstől, s persze amennyiben a vállalkozás most is a rendes üzemmenet szerint dolgozik, jelenleg is számítanak az alkalmazó munkaadók – mondta a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére a szövetkezet területi igazgatója. Szerepi Bálint tájékoztatása szerint a tagok – bár sokuknak nagyon hiányzik a szövetkezet segítségével megkeresett nyugdíj-kiegészítés – megértették, hogy ami történik, az ő érdeküket, védelmüket szolgálja.

Szerepi Bálint optimista, biztos benne, hogy ha normális kerékvágásba kerülnek a dolgok, a vállalkozások nem nélkülözhetik majd az idős szakemberek tudását
Fotó: Borbély Béla

A nyugdíjas munkavállalók többsége ügyeik intézése végett vagy egy-egy rövid beszélgetés erejéig korábban gyakran felkereste a Budai úti irodát, de az igazgató most azt kéri mindenkitől, ne személyesen, hanem csak telefonon jelentkezzen. Az irodai ügyfélszolgálat jelenleg ügyeleti jelleggel működik ugyan, de valamennyi telefonvonala „él”, s telefonon elérhetők a megszokott, jól ismert ügyintézők. Ha pedig valamilyen kérdés megoldása miatt mégis személyes egyeztetésre lenne szükség, időpont foglalására is van lehetőség.

A szövetkezet alkalmazottai az alapítás óta eltelt időszakban személyesen is megismerték a tagok többségét, ezért tudják, hogy vannak közöttük, akik vagy azért, mert egyedül élnek, vagy más okból, segítségre szorulnak ebben a nehéz időszakban. Kiderítették, kinek miben tudnának segíteni, s annak, aki igényli, bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereit, illetve igyekeznek mentesíteni a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó idős tagokat attól, hogy teendőik intézése végett el kelljen hagyniuk az otthonukat.

Szerepi Bálint bízik benne, hogy a járvány lecsengése és a gazdaság újbóli élénkülése, megerősödése után a vállalkozásoknak ismét szükségük lesz a tapasztalt nyugdíjas szakemberek tudására, s a részmunkaidős állásokban is számítanak majd rájuk, oda is várják őket. A szövetkezet – alkalmazkodva a helyzethez – ismét felméri majd, hogy mely vállalkozásokra számíthatnak a nyugdíjas munkavállalók, s melyeknek van szükségük az idős szakemberekre.

Számos területen
alkalmaztak nyugdíjasokat.
Fotó: shutterstock / Shutterstock

A közérdekű nyugdíjas-­szövetkezetek alapítására lehetőséget adó törvény 2017 júliusában lépett hatályba. A gyorsan felálló szerveződések jogos gazdasági és társadalmi igényt elégítenek ki, a munka vállalására kész, aktív nyugdíjasok és a vállalkozások egy­másra találását segítik elő. Hozzájárulnak – hozzájárultak – a munkaerőhiány enyhítéséhez, s szervezett, biztonságos kereseti lehetőséget biztosítottak – és biztosítanak a jövőben is – nyugdíjas tagjaiknak úgy, hogy azoknak nem kell lemondaniuk a nyugdíjukról. Az elsők között jött létre az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, amelyhez a Székesfehérvárt és körzetét magában foglaló Északi Szomszédok is tartozik. Az új szövetkezeti forma gyorsan népszerű lett mind az aktív idősek, mind a többnyire munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások között, amit bizonyít, hogy már az alapítás után néhány hónappal Székesfehérváron és körzetében több mint száz nyugdíjasnak tudtak folyamatosan munkát adni, s húsznál több vállalkozás tartott igényt az idős szakemberek munkájára, tapasztalatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában