Utánajártunk

2020.01.23. 20:00

Várhatóan az idei évben is folytatódik majd a fehérvári nyugdíjasok támogatása

Az előző évi gazdasági teljesítmények tekintetében várhatóan idén is kaphatnak egyszeri, egyösszegű támogatást a 65 év feletti székesfehérvári nyugdíjasok. Az igénylés menetéről és a jogosultság feltételeiről is megkérdeztük az önkormányzat illetékes szakembereit.

Héjj Vivien

Az egyszeri, ötezer forintos támogatást 65. életévét betöltött személy kaphatja, ha igényli

Fotós: Fehér GÁbor / Fejér Megyei Hírlap

2019 februárjában jelentette be Székesfehérvár Önkormányzata, hogy Cser-Palkovics András javaslatára a város erős gazdasági teljesítményéből azoknak kell részesülnie, akiknek köszönhető a siker: a város volt és jelenlegi munkavállalóinak. Ennek értelmében az előző évi költségvetésben már szerepelt az a javaslat, miszerint minden hatvanöt év feletti nyugdíjas kapjon ötezer forintos egyszeri támogatást.

2019. március 1-jén hatályba lépett a Székesfehérvári születési települési támogatás program, valamint a Székesfehérvári időskorú személyek települési támogatása program keretében nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások biztosításának szabályairól szóló önkormányzati rendelet, amely kimondja, hogy a székesfehérvári időskorú személyek települési támogatása keretében minden fehérvári hatvanötödik életévét betöltött személy jogosult egyszeri, egy összegben folyósított támogatásra naptári évenként egyszer. Ezzel a városvezetés az előttünk járó nemzedék kemény munkájáért szeretne köszönetet mondani.

A rendelet hatályba lépésekor mindösszesen 21 608 fő volt jogosult a támogatás igénybevételére – mondta el kérdésünkre Kincses Zsolt Dávid. 2019. március 1-je és december 31-e között mintegy húszezer fő részére került megállapításra és kifizetésre az összeg.

A Szociális és Gyermekvédelmi Iroda irodavezetője kiemelte, fontos figyelemmel lenni a rendelet azon bekezdésére, amely kimondja, hogy a székesfehérvári időskorú személy a hatvanötödik életéve betöltése évére vonatkozó kérelmét a hatvanötödik életéve betöltését követő naptól számított hatodik hónap utolsó napjáig terjesztheti elő. Ennek értelmében, aki például 2019 decemberében töltötte be a hatvanötödik életévét, annak a 2019. évi támogatásra vonatkozó kérelmét legkésőbb 2020. június 30. napjáig kell benyújtania.

A pénzbeli támogatás iránti kérelem a székesfehérvári időskorú személy hatvanötödik életéve betöltését követő években az év folyamán bármikor előterjeszthető. Hatvanöt éves kor felett a tárgyévre vonatkozó támogatás iránti kérelem a naptári év december 31-ig igényelhető. Így tehát, aki a tavalyi évben már legalább a hatvanötödik életévét betöltötte, de 2019. december 31-ig nem jelezte az önkormányzat felé a támogatás iránti igényét, az utólagosan már nem veheti fel az előző évre járó összeget.

Az egyszeri, ötezer forintos támogatást 65. életévét betöltött személy kaphatja, ha igényli
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gazdaság lehetővé teszi

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a székesfehérvári gazdaság 2019. évi teljesítményének eredménye lehetővé teszi, hogy 2020-ban is biztosítani tudják az ötezer forintos támogatást. Ennek költségvetési fedezete szerepelni fog a város 2020. évi költségvetésében.

A támogatás iránti kérelmet a rendelet 3. számú mellékletében rögzített formanyomtatvány – mely a város honlapjáról letölthető – tollal történő kitöltésével, írásban van lehetőség előterjeszteni postai úton, vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában