a megállapodást a bánya felrúgta

2019.08.18. 07:00

Be nem tartott ígéret? – Az iszkai kőbánya ártalmas hatásai miatt tüntettek a lakók

Károly Ede nem adja fel a harcot és tovább küzd azért, hogy a kőbánya ne csak a saját, de a közelben élők érdekeit is vegye figyelembe akkor, amikor meghatározza a robbantások idejét, az ahhoz használt technológiát, valamint a munkarendet. Tavasszal úgy tűnt, sikerült közös hangot találni, ám az öröm nem tartott sokáig.

Borsányi Bea

Az iszkai dolomitbánya bejárata előtt demonstráltak a környék lakosai Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Májusban Csóron tartottak fórumot, amelyen megjelentek a Csór-Iszkán, valamint Kisiszkán élő lakók, és a kőbánya képviselői, hogy megbeszéljék és orvosolják a problémákat. Akkor a bánya vezetői készségesnek mutatkoztak és ígéretet tettek arra, hogy éjjel és hétvégén nem dolgoznak. Károly Ede, az érintett lakosok szószólója azt mondja, néhány hét múlva a megállapodást a bánya felrúgta és azóta ismét a régi, a lakók számára elfogadhatatlan kerékvágásban folyik az élet a bányában. Emiatt szervezett tiltakozó megmozdulást péntek kora délutánra a bánya előtt.

„Amikor ideköltöztünk természetesen tudtuk, hogy itt a kőbánya és hogy hetente egyszer robbantanak, amely egy 0,8-as erősségű földrengés hatásával éri a házainkat és a környéket. Csakhogy tavaly nyár óta hetente háromszor robbantanak, és ezek erőssége már egy 2-es földrengéshez mérhető. Mindezeken felül nem egy, hanem három műszakban dolgoznak, így megnövekedett a por mennyisége is, amit mi rendszeresen beszívunk. A kő kitermelésének üteme olyan mértékben megnőtt, hogy például az én házam, ami most 1200 méterre van a bánya szélétől, két év múlva már csak 600 méterre lesz ”, foglalta össze a tüntetés főszervezője, aki azt is elmondta, hogy a tüntetésre meghívott több illetékest, köztük a bánya képviselőit is.

Az iszkai dolomitbánya bejárata előtt demonstráltak a környék lakosai
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Végül csak Csete Krisztián, Csór polgármestere jelent meg, aki kérdésünkre elmondta, Csór önkormányzata nem tud semmit tenni az ügyben, feléjük semmilyen kötelezettsége nincs a bányának, amely ráadásul nem is Csór közigazgatási területén van. Hozzájuk nem érkezett panasz a bánya működésének káros hatásai miatt, a hivatal pedig mindig olyan visszajelzéseket kapott, mely szerint a bánya az engedélyeknek megfelelően, az előírt határértékeket betartva üzemel.

Károly Ede ugyanakkor azt állítja, hogy ezeket a bizonyos értékeket nem, hogy nem tartják be, de a hatóságok a bánya működésének érdekében még meg is emelték. A tüntetés szónoka kilátásba helyezte, hogy amennyiben kéréseik nem találnak meghallgatásra, úgy a jövőben keményebb eszközökkel küzdenek tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában