Béremelésről is szóltak

2019.03.28. 15:30

Konferencia és kerekasztal-beszélgetést tartottak fehérvári cégek részvételével

Újfajta kezdeményezésként jött létre az a konferencia és kerekasztal-beszélgetés a Videoton Holding Zrt. szervezésében, amelyen kilenc fehérvári nagy cég vett részt.

Borsányi Bea

A közös gondolkodás minden városi vállalat érdeke

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szakmai fórumot A globális lassulás és a béremelkedések lehetséges hosszabb távú következményei a hazai gazdaságban, különös tekintettel a feldolgozóiparra a TOP200 székesfehérvári ipari cégeinek perspektívájából címmel hirdették meg. Ahogy azt Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, a magyar gazdaság egyik leginkább feszítő témaköre került terítékre a délelőtt folyamán a Magyar Király szállóban. Azt is üdvözölte, hogy a konferencia kifejezetten vállalati kezdeményezésre valósult meg, amelyet szerinte érdemes lenne hasonló körben időről időre megismételni, és megosztani a tapasztalatokat, a jó gyakorlatokat. Annál is inkább, mert a konferencián részt vevő vállalatok kiemelt szerepet játszanak a városi foglalkoztatásban és a helyi adófizetésben is, ezáltal pedig nagy szerepük van Fehérvár gazdaságának alakulásában.

Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója a téma kapcsán elmondta, a nagy cégeknek azért kellene együtt gondolkozniuk, mert aggasztó folyamatot indíthat el a gazdaság globális lassulása – amely egyelőre a GDP-ben és az emberek mindennapjaiban még nem érzékelhető, de a feldolgozóiparban már vannak jelei –, valamint az a tény, hogy a bérek Magyarországon a többi régiós országhoz képest kiugró módon növekedtek az elmúlt években.

A közös gondolkodás minden városi vállalat érdeke
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ám a fenntarthatóság érdekében a további bérnövekedés mértékénél figyelembe kell venni, hogy a megemelt béreket a vállalatoknak ki kell tudni gazdálkodniuk, miközben a termelékenységből nem veszíthetnek.

„Nekünk munkaadóknak – és szerintem a konferencia minden résztvevőjének a nevében beszélhetek – az a feladatunk, hogy olyan munkakörülményeket teremtsünk, amivel a dolgozók hosszú távon együtt tudnak élni. Bérek tekintetében pedig olyan megoldást kell találnunk, amely lehetővé teszi a cég működését és a munkavállalóknak is ad bizonyos elégedettséget. Ne csak azt vegyük észre, hogy mennyivel lehetne jobb, hanem azt is, hogy mennyivel lett már jobb az elmúlt években, hiszen nagyon komoly növekedést sikerült elérnünk Fehérváron és az egész országban a bérek tekintetében. Fontos lenne, hogy a dolgozók és az érdekképviseletek is megértsék, a hosszú távú fenntarthatóság, a cégek működőképessége az elsődleges szempont, és ehhez kell az igényeket igazítani. Így sokkal könnyebben tudna a két fél – munkáltató és munkavállaló – megegyezni, és ezáltal elkerülhető lenne a sztrájkkal fenyegetőzés vagy a konkrét munkabeszüntetés, ami senkinek sem érdeke”

– tette hozzá Sinkó Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában