Az alanyi adómentesség kiterjesztése erősítheti a vonzerőt

2019.01.31. 14:40

Egyéni vállalkozók: hat éve nő a számuk

2013 óta töretlenül emelkedik az egyéni vállalkozók száma az országban, és a jogszabályok változásával idén még tovább növekedhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége – tájékoztatta lapunkat legutóbbi elemzéséről az Opten céginformációs szolgáltató.

FMH

Tavaly is tömegesen alakultak egyéni vállalkozások. 2018-ban 75 558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett csak 35 828 szűnt meg. Így hazánkban az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496 600.

Kiterjesztették az alanyi adómentességet

A tendencia egyértelmű, néhány héten belül félmillió fölé emelkedik a magyarországi egyéni vállalkozások száma. Ennek a gazdasági formának a népszerűsége a szakértő szerint az alacsony adminisztrációs költségeknek, a gyors vállalkozásindításnak és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek köszönhető. Ennek legfrissebb példája, hogy kiterjesztették az alanyi adómentességet, ami újabb lökést adhat a vállalkozó szelleműeknek. Az adótörvény módosítása szerint ugyanis ez évtől a korábbi nyolcmillió forint helyett minden olyan adóalany választhat alanyi adómentességet, akinek az összes termék értékesítésből és szolgáltatás nyújtásból származó éves bevétele sem az adott, sem az előző naptári évben nem haladta meg az adómentesség választására jogosító felső értékhatárt, 12 millió forintot.

A sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat

Rövid távon kétségtelenül segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat, vetik fel az elemzők. Jelenleg hazánkban a legnagyobb gond az egyéni vállalkozókkal, hogy az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partnervállalkozások életébe. Ugyan látszik némi fejlődés az egyéni vállalkozások beszámolóinak megismerhetőségében is, de a katás adózási formát választó tömegről még mindig keveset lehet tudni. Az egyéni vállalkozások döntő többsége mikrovállalkozásnak számít, de azért általánosítani itt sem lehet. Kis számban, de még egymilliárd forint feletti éves árbevételt produkáló egyéni vállalkozások is működnek Magyarországon.

Ágazatonként jelentős különbségeket mutat az egyéni vállalkozói forma népszerűsége. A cégek számához viszonyítva a legtöbb egyéni vállalkozó az oktatásban, a pénzügyi és művészeti területen s a mezőgazdaságban működik. A számokat abszolút értékben nézve viszont az látszik, hogy az építőiparral, kereskedelemmel és szakmai tudományos tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozások alkotják a tömeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában