Újabb beruházások indulnak

2018.11.30. 07:00

Ötezer négyzetméteres új csarnokot is épít Fehérváron a Hanon

A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. által újabb beruházás érkezik Magyarországra a közeljövőben, így munkahelyek százai születnek majd.

Palocsai Jenő

Szijjártó Péter külügyminiszter és Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese koccint a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Bácskai Gergely

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást jelentő csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az új beruházások között az autóipar játssza a vezető szerepet, az ipari kibocsátás 28 százaléka ebből származik. Európában a hagyományos autóiparnak a fellegvára voltunk és az innovatív gyártás idején is az maradunk. Az országban jelenleg 172 ezer ember dolgozik az autóiparban és a mostani bejelentésnek köszönhetően ez a tendencia újabb lendületet vesz. Nyolc évvel ezelőtt az uniós gazdaság „probléma része” voltunk, mára a megoldássá váltunk azzal, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében a magyar gazdaság növekedési üteme az 5 százalékot is megközelítette: ez több mint kétszerese az európai növekedési átlagnak.

A Hanon Systems autóipari beszállítóként hűtéshez és fűtéshez kapcsolódó termékeket, valamint az elektromos autók gyártásához szükséges berendezéseket állít elő. A vállalat elnökhelyettese, Min Sung beszédében rávilágított, a termelési helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt a sok kedvező magyarországi tapasztalat, a kiváló munkaerő és a fejlett infrastruktúra. A vállalat tervei szerint ez a befektetés fontos állomás lesz a cég európai terjeszkedésében.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Min Sung, a Hanon Systems elnökhelyettese koccint a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Bácskai Gergely

Jelentős tőkeinjekció

A mostani 36,7 milliárd forintos beruházást a magyar kormány további 7,5 milliárd forinttal támogatja. A jelentős tőkeinjekciónak három település élvezi az első körben az előnyeit. Székesfehérvár és Rétság mellett Pécs is haszonélvezője lesz a fejlesztésnek. Összesen 516 új munkahely születik és ebből 450 Baranya megyeszékhelyén.

Cser-Palkovics András fehérvári polgármester elmondta: – Több közös fórumot szerveztünk már az ipar 4.0 kihívásairól, és jelenleg is folyik egy robottechnológiát bemutató labor kialakítása az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Nagyon örülök, hogy a Hanon egy újabb jelentős beruházást valósít meg Székesfehérváron. Az ötezer négyzetméteres csarnok építésével ötven százalékkal bővül a klímakompreszszorgyártó üzem kapacitása, és mivel a munkaerő kérdése a „szűk keresztmetszet” Székesfehérvár gazdaságában, így a teljesen robottechnológiát igénylő bővülés különösen fontos számunkra.

Fehérváron a jövőorientált felsőoktatás és a nagyvállalatok együttműködése a duális képzések hatására, a hazai munkaerő a legmodernebb technológiai igényeit is kielégíti. A megyeszékhely vezetője azt a megbízást kapta a minisztertől, hogy Vargha Tamás országgyűlési képviselővel együtt vigye el köszönetét annak az 1600 embernek, aki jelenleg dolgozik a Hanon színeiben, mert mindannyiuk közös érdeme, hogy meggyőzték a vállalatot arról, befektetési szempontból Magyarország a legjobb hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában