Közjegyzői díjak

2018.10.03. 07:30

Nem lesz emelés októberben

Nem lép hatályba hétfőtől, október elsejétől az Igazságügyi Minisztérium (IM) azon rendelete, mely a közjegyzői díjak emeléséről rendelkezik.

Palocsai Jenő

A közjegyzői díj nem minősül illetéknek Fotó: Shutterstock

Szeptember végén még arról szóltak a hírek, hogy októbertől átlagosan 17 százalékkal emelkednek a közjegyzői tevékenységgel kapcsolatos kiadásaink. Ez azonban nem történt meg, és hamarosan a Magyar Közlönyben is közzéteszi az Igazságügyi Minisztérium, hogy eláll az emeléstől. Régóta húzódó történet ez, hiszen még 1991-ben született a szabályozó rendelet, 27 éve, mikor visszaállították a polgári közjegyzőséget.

Az állam határozza meg az összeget

Az egyelőre papíron maradt rendelet értelmében emelkedett volna a munkadíj fix összege, 200 millió forint ügyértékig minden sáv esetén egységesen 4500 forinttal. Egyoldalú jogügylet vagy jognyilatkozat közokiratba foglalása esetén a sávosan meghatározott munkadíj kétharmadát kellett volna felszámítani. A leglátványosabb az órák után fizetendő összeg, hiszen ha a tervezet mégis életbe lép, akkor a munkadíj 1500 forintról 5500 forintra is emelkedhet. A jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja kisebb mértékben ugyan, de mégis jelentősen emelkedik majd, mert a tervek szerint minden megkezdett óráért 8250 forintot kell majd fizetni, az eddig megszokott 3 ezer forint helyett.

A közjegyzői díj nem minősül illetéknek Fotó: Shutterstock

Az óradíj előnye, hogy legfeljebb háromszorosára emelhető bizonyos jogügyleteknél, így nem lehet több, mint 16 500 forint. A másik lehetőség a sokat vitatott ügyértékalapú díj, melynek maximuma 1,161 millió forintra rúg egy egymilliárdos ügylet esetén. Várhatóan lesz majd egy másfélszeres felár is, ha a közjegyző hivatali helyiségén kívül kénytelen lefolytatni az eljárást. Hitelszerződési okiratok intézése esetén csak a munkadíjak kétharmada számítható fel.

Sokat fizetni senki sem szeret, ám a 27 éves rendelet megérett a változtatásra. A közjegyző feladata nem látványos, de munka és szakértelem van mögötte, nem csak „pár oldal gépelt lap”, mint ahogy sokan vélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában