Teljes az őszi nagyüzem

2018.09.27. 17:30

Jó kukoricatermésre számíthatnak Fejér megyében

Jónak ígérkezik megyénkben a kukoricatermés. Bár az elején tartanak csak a takarmánynövény betakarításának, s teljes biztonsággal nem lehet még megbecsülni a végleges hozamokat, biztató, hogy az eddig learatott táblák többsége nem fizetett kilenc tonnánál kisebb terméssel.

Dávid Erzsébet

Fejérben jó esély van az országos átlagnál magasabb termésre. Az Aranybullánál egy kisebb területről már betakarították a termést

Fotó: Borbély Béla / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adati szerint a hónap első feléig betakarított területen 9,3 tonna volt a hektáronkénti átlaghozam, ami magasabb az országos, 7,5 tonnás átlagnál. Szabó Gábor, a székesfehérvári Aranybulla Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője szerint a gazdaságban kilenc tonna körül lesz az 550 hektáros kukorica átlagtermése.

Átlagos minőség

Sztupa Gergely, a pusztaszabolcsi Agrár Zrt. ágazatvezetője ugyancsak 8-10 tonnás hozamokra számít a nagyüzem 80 hektáros kukoricaterületéről. Mindkét gazdaságban az elején tartanak még a takarmánynövény betakarításának, a „kukorica- nagyüzem” náluk is, mint a megye legtöbb gazdaságában, a jövő hét elején kezdődik. Az eddigi tapasztalatok szerint a termés minősége átlagos, a szemek nedvességtartalma alacsony, ami jelentősen csökkenti a szárítási költségeket. A napokban lehullott 2-4 milliméternyi – a gazdák szerint kevés – csapadék már nem befolyásolta a szemek nedvességtartalmát, de a páratartalom magasabb lett, az pedig kedvez a kártevők, elsősorban a fuzáriumfertőzés megjelenésének.

Ezért nagyon fontos, hogy a termelők ne késlekedjenek a kukorica betakarításával, végezzenek minél előbb a munkával – figyelmeztet Marton L. Csaba, az MTA Agrártudományi Kutatóintézetének tudományos osztályvezetője. A neves szakember érdekes információt is megosztott lapunkkal, mint elmondta, a kukorica nedvességtartalma augusztusban a tavalyinál 7-8, a tavalyelőttinél pedig 25-26 százalékkal volt alacsonyabb, ami a termesztési költségeknél ugyancsak komoly megtakarítást jelenthet. Megerősítette ezt Szabó Gábor is, hozzátéve, hogy náluk az eddig learatott táblákon 15 százalékos volt a szemek nedvességtartalma, így kevesebb energiát kell felhasználni a biztonságos tároláshoz szükséges 13 százalékos víztartalom eléréséhez.

Fejérben jó esély van az országos átlagnál magasabb termésre. Az Aranybullánál egy kisebb területről már betakarították a termést
Fotó: Borbély Béla / Fejér Megyei Hírlap

A legnagyobb területről, csaknem 76 ezer hektárról a kukoricát kell betakarítani a megyében, de több mint 38 ezer hektár napraforgó aratása is várt a kombájnokra az idei őszön. Ezzel a munkával már csaknem mindenütt végeztek, az agrárkamarai adatok szerint a hektáronkénti átlagtermés 3,33 tonna volt.

Javában zajlik a betakarítás

A tárolókban van már a burgonya nagy része, jó ütemben halad a szója aratása, s megkezdték a cukorrépa felszedését is. A betakarítás mellett egyre több munkát ad a káposztarepce, az őszi búza, az őszi árpa, a rozs és a tritikálevetése, valamint a magágykészítés és a mélyszántás is a gazdáknak és a gépeknek.

A repce vetését rövidesen megyeszerte befejezik, s a hét végén, a jövő hét elején megkezdődik az őszi búza és az őszi árpa vetése. Búzából a tervek szerint csaknem 63 ezer hektár, árpából 14 800 hektár elvetését tervezik a termelők, rozsból várhatóan 1100, tritikáléból 2100 hektáron kerül földbe a vetőmag. Gondot okoz, hogy a friss vetéseket az elvégzett talajfertőtlenítés ellenére nem kímélik a talajkártevők, a zsenge repcetáblákon például a drótféreg „garázdálkodik”. Pusztításának mértékére jellemző, hogy van olyan terület, ahol a tábla 15 százalékát károsította meg olyan mértékben, hogy a kipusztult növények helyére más növényt kell majd vetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában