A standokon egyik sem bolond

2018.09.17. 10:30

Korán jött a gombák ideje

Az őszbe nyúló nyár és a sok csapadék hatására korábban dugták ki a kalapjukat az őszi gombafélék.

Palocsai Jenő

A nyári vargánya nem olcsó, de nagyon finom

Fotó: illusztráció

A természet jócskán megelőzte magát az idén, így az erdő fáinak koronája is egyre kopottabb és a vékony avar alól könnyen bújnak elő az őszi időszakban fellelhető gombák. Székesfehérvár Városi Piacán is szép kínálat van ezekből a csemegékből. Sok mindent nem tud hasznosítani belőlük az emberi szervezet, viszont nagyon finomak.

A piacon fellelhető fajták mindegyike természetes termőhelyéről való, egyik sem termesztett. Az árak nagyjából hasonlóak, mint tavaly, az egyik igen borsos, a másik még vékonyabb tárcával is megfizethető. A fenyveserdők szélén szedett nyári vargánya ára hétezer forint, a hatalmas, hófehér pöfeteg viszont csak 4000-4500 forintba kerül, mérettől és esetleges hibáktól függően. Ezt a fajtát sajnos nemcsak az emberek fogyasztják nagy előszeretettel, így gyakran vannak rajta rágásnyomok. Azonban nemcsak ezekre vár a panír, hanem a sokak által magabiztosan felismert őzlábgombára is. Sokan szedik és készítik ebből a rántott gombát, és nem is túl drága, egy 15 centiméteres átmérőjű tányér körülbelül száz forintba kerül.

A nyári vargánya nem olcsó, de nagyon finom
Fotó: illusztráció

Most egyébként a szegfűgomba ára a legmagasabb a fellelhető általános fajták között. Minőségtől függően akár 8-9 ezer forintot is elkérnek az illatos fajta kilójáért. De csak az árak miatt nem szabad kihagyni az étrendből ezeket az ízeket és illatokat, hiszen 2-3 ezerért már beszerezhető a lila tönkű pereszke, a különleges nevű ízletes rizike, de a más fajtával szinte összekeverhetetlen sötét trombitagomba is. A mezei csiperke az őstermelőként árusító hölgy szerint csak most bújik elő és az ára megközelítőleg kétezer forint körül lesz.

Természetesen a gombagyűjtés sem mehet szabályok és bürokrácia nélkül, ezért területhasználati engedélyt kell kérni a területileg illetékes falugazdásztól. Az eladásra kínált gombákat mindig szakértő vizsgálja be és az erről szóló tanúsítványt bármikor felmutatja az árus, ha kérjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában