2018.08.24. 20:00
Az alföldi zöldségek mellett eltörpülnek a Fejér megyeiek
Erősek vagyunk dinnyében. Legalábbis viszonylagosan. Ugyanakkor a fűszerpaprika termesztése igencsak visszaszorult Fejér megyében.
Az, aki rendszeresen látogatja a fehérvári élelmiszerpiacot, bizonnyal maga is megtapasztalta: a helyi, illetve a környékbeli termelőktől származó kínálat – legalábbis a zöldséget illetően – nem túl nagy. Ugyanakkor találkozni olyan őstermelővel, aki Tolnából jár ide, és olyannal, aki az Alföldről hozza el rendszeresen az áruját. S olyan is akad, aki ugyan Fehérváron lakik, de a földje Pest megyében van. Nos, a Központi Statisztikai Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatsora megerősíti, alátámasztja a piac kínálata láttán megfogalmazó feltevést: Fejér megye a fontosabb zöldségfélék, illetve a fűszerpaprika termelésében bizony nem jeleskedik.
De nézzük csak sorjában! Vöröshagymából Fejér megyében 2017-ben 212 tonnát termesztettek. Korábban ennél termett több – például 670 tonna 2009-ben –, illetve kevesebb is (81 tonna 2013-ban). Ezzel szemben Békés megyében, ahol a legtöbb vöröshagyma termett, 17 ezer 311 tonnát takarítottak be belőle.
Sárgarépából viszonylag sok termett nálunk tavaly, 3 ezer 386 tonna. Ezzel számos más megyét leköröztünk. Ugyanakkor a rekorder Csongrádban ez az adat 31 ezer 98 tonna.
Paradicsomot tavaly 1421 tonnát szedtek le a Fejér megyei termelők. Ezzel mondhatni a középmezőnyben vagyunk. A nagyágyúk azonban a Dél-Alföldön vannak.
Csongrádban több mint 41,5 ezer tonna, Békésben pedig 52 ezer tonna paradicsom termett.
Fejes káposztát valamikor több megyénkbeli faluban is nagyban termesztettek. Ezzel szemben tavaly mindössze 165 tonnát takarítottak be belőle. Szabolcs-Szatmárban 8 ezer 379 tonnát. Megjegyzendő azonban, hogy ez a mennyiség Szabolcsban 2009-ben még csaknem 29 ezer tonnát tett ki. Csemegekukoricából 1209 tonnányi termett tavaly Fejérben. Ezzel szemben a szomszédos Komárom megyében több mint 4 ezer, Bács-Kiskunban pedig több mint 67 ezer.
Nagyságrendekkel esett vissza a fűszerpaprika termelése. Tavaly 42 tonnát szedtek le a megyénkben. 2015-ben pedig még 180, 2009-ben pedig 262 tonnát. Azt, hogy ez milyen csekély mennyiség, jól érzékelteti, hogy Csongrádban például 4125 tonna, Bács-Kiskunban pedig 6708 tonna termett abból a fűszernövényből, amely nélkül elképzelhetetlenek a magyaros ételek, a honi konyha.
Még a leginkább a görögdinnyét illetően mondhatók tényezőnek a Fejér megyei termelők. A közel 7 ezer tonnás tavalyi termés a megyének előkelő helyet biztosított.