dinnye és sárgarépa

2018.08.24. 20:00

Az alföldi zöldségek mellett eltörpülnek a Fejér megyeiek

Erősek vagyunk dinnyében. Legalábbis viszonylagosan. Ugyanakkor a fűszerpaprika termesztése igencsak visszaszorult Fejér megyében.

B. Kiss László

Az, aki rendszeresen látogatja a fehérvári élelmiszerpiacot, bizonnyal maga is megtapasztalta: a helyi, illetve a környékbeli termelőktől származó kínálat – legalábbis a zöldséget illetően – nem túl nagy. Ugyanakkor találkozni olyan őstermelővel, aki Tolnából jár ide, és olyannal, aki az Alföldről hozza el rendszeresen az áruját. S olyan is akad, aki ugyan Fehérváron lakik, de a földje Pest megyében van. Nos, a Központi Statisztikai Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatsora megerősíti, alátámasztja a piac kínálata láttán megfogalmazó feltevést: Fejér megye a fontosabb zöldségfélék, illetve a fűszerpaprika termelésében bizony nem jeleskedik.

De nézzük csak sorjában! Vöröshagymából Fejér megyében 2017-ben 212 tonnát termesztettek. Korábban ennél termett több – például 670 tonna 2009-ben –, illetve kevesebb is (81 tonna 2013-ban). Ezzel szemben Békés megyében, ahol a legtöbb vöröshagyma termett, 17 ezer 311 tonnát takarítottak be belőle.

Sárgarépából viszonylag sok termett nálunk tavaly, 3 ezer 386 tonna. Ezzel számos más megyét leköröztünk. Ugyanakkor a rekorder Csongrádban ez az adat 31 ezer 98 tonna.

Paradicsomot tavaly 1421 tonnát szedtek le a Fejér megyei termelők. Ezzel mondhatni a középmezőnyben vagyunk. A nagyágyúk azonban a Dél-Alföldön vannak.

Csongrádban több mint 41,5 ezer tonna, Békésben pedig 52 ezer tonna paradicsom termett.

Sárgarépából sok termett tavaly Fejérben
Fotó: Pixabay

Fejes káposztát valamikor több megyénkbeli faluban is nagyban termesztettek. Ezzel szemben tavaly mindössze 165 tonnát takarítottak be belőle. Szabolcs-Szatmárban 8 ezer 379 tonnát. Megjegyzendő azonban, hogy ez a mennyiség Szabolcsban 2009-ben még csaknem 29 ezer tonnát tett ki. Csemegekukoricából 1209 tonnányi termett tavaly Fejérben. Ezzel szemben a szomszédos Komárom megyében több mint 4 ezer, Bács-Kiskunban pedig több mint 67 ezer.

Nagyságrendekkel esett vissza a fűszerpaprika termelése. Tavaly 42 tonnát szedtek le a megyénkben. 2015-ben pedig még 180, 2009-ben pedig 262 tonnát. Azt, hogy ez milyen csekély mennyiség, jól érzékelteti, hogy Csongrádban például 4125 tonna, Bács-Kiskunban pedig 6708 tonna termett abból a fűszernövényből, amely nélkül elképzelhetetlenek a magyaros ételek, a honi konyha.

Még a leginkább a görögdinnyét illetően mondhatók tényezőnek a Fejér megyei termelők. A közel 7 ezer tonnás tavalyi termés a megyének előkelő helyet biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában