Az egyéni vállalkozóknak is lesz szja-bevallási tervezet

2018.06.24. 15:00

Így változnak az adók jövőre

Csokorba szedtük, hogy – a tervek szerint – miként változnak a különféle adók. A javaslatról július 20-án dönt az Országgyűlés.

FMH

A kétgyerekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezerre emelkedik

Forrás: shutterstock

A kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat szerint nem változik jövőre a 15 százalékos személyi jövedelemadó és marad a 9 százalékos társasági adó. A családi adókedvezmény bővül, a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezer forintra emelkedik. A vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Jövőre az UHT és az ESL tej áfája is öt százalékra csökken.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

Megszűnik öt adófajta: nem kell 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót és kulturális adót fizetni, a baleseti adó beolvad a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás (eho) a szociális hozzájárulási adóba. 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

2019-től átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó.

Az adóhivatal jövőre, a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve, az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.

A kétgyerekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezerre emelkedik
Fotó: shutterstock

A javaslat szerint a közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású kafetériaelem.

Átalakul a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere. Új elem lesz a munkaerőpiacra lépők kedvezménye. A nyugdíjasok foglalkoztatása után jövőre már egyáltalán nem kell szociális hozzájárulást fizetnie a munkáltatónak. Ezzel párhuzamosan megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény és az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatása.

Csökkentik a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adóját, az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótétele nulla forintra csökken.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó utoljára 2018. december 20-ig választható, ezt követően az eva-alanyiság választására nem lesz lehetőség.

Módosul a helyi adókról szóló törvény is: 2019. július 1-jétől lényegileg megszűnik a székhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz történő külön bejelentkezési, változásbejelentési kötelezettség, mert azt kiváltja az állami adóhatóság adatközlése. Az önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy rendeletükben a beruházások után adóelőnyt fogalmazzanak meg.

A javaslat a bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokhoz való hozzájárulás érdekében bevándorlási különadót vezet be, amit a bevándorlást segítő magyarországi tevékenység, avagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása után kell fizetni.

A javaslatok általános vitája június végén lesz a parlamentben, a végszavazás pedig július 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában