Az ARÉV volt a Clasp rendszergazdája

2018.06.01. 14:48

A beázás kivitelezési probléma, amely orvosolható – Szakmai napot rendeztek az Építők napján

Pénteken szakmai napot rendeztek Fehérváron az Építők napja alkalmából, szombaton pedig majálist tartanak a Vörösmarty szakgimnáziumban.

B. Kiss László

Kámán Béla a Claps rendszerű épületekről beszélt, melyek nem csak Fehérváron, de vidéken is megtalálhatók

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az Építők napja alkalmával rendezett két napos fehérvári programsorozatnak a Vörösmarty szakgimnázium ad helyet, a szervező pedig az ARÉV Baráti Kör Egyesület. Pénteken, a szakmai nap keretében Kámán Béla a Clasp technológiáról tartott előadást.

A könnyűszerkezetes Clasp rendszert Angliában fejlesztették ki, és 1973-ban vásárolta meg Magyarország. A rendszert felhasználva kevesebb mint egy év alatt lehetett felépíteni egy középületet, ami kapóra jött, mert a panellakások építések dömpingjével nem tartott lépést az óvodák, iskolák, üzletek, egészségügyi létesítmények építése.

Kámán Béla a Claps rendszerű épületekről beszélt, melyek nem csak Fehérváron, de vidéken is megtalálhatók
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A Clasp honosítása 1976-ban indult el, a rendszergazdai szerepet a fehérvári székhelyű építőipari nagyvállalat, az ARÉV kapta meg. 1978-tól kezdődően közel 800 ezer négyzetméter Clasp rendszerű épületet emeltek. Az elemeket az ARÉV biztosította, az összeszerelést mindenhol helyi szakemberek végezték- tudtuk meg Kámán Bélától, aki – kérdésünkre válaszolva elmondta – a Clasp épületek esetleges beázása, a kivitelezésből eredő probléma, amely azonban orvosolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában