fél évszázadra tervezték

2018.02.05. 11:30

Lejár a panelek szavatossága?

Egy friss banki elemzés szerint elérkezett a rendszerváltás előtt, a ’60-70-80-as években épített lakások felújításának ideje.

Borsányi Bea

kv

A hazai lakásépítések erősen ciklikusak, ezzel együtt jár, hogy az ingatlanok állapotának romlása is hasonlóan ciklikus. A rendszerváltás előtt évente 80-100 ezer lakótelepi lakást adtak át, ám a ’90-es években hatalmasat esett az újonnan épített lakások száma. A KSH adatai szerint 1991-ben 33 ezer 164, 2016-ban 9994 lakást adtak át, (A mélypont 2013-ban volt, 7293 lakással. 2017 első negyedévében pedig már 47 százalékkal több lakás épült, mint az előző év, azaz 2016 azonos időszakában.) A korábban épült, főként lakótelepi lakások mára meglehetősen elhasználódtak és szinte minden téren elavulttá váltak. Többször elhangzott ezekkel a panellakásokkal kapcsolatban, hogy nagyjából fél évszázadra tervezték őket.

- Élemiszeripari hasonlattal élve: lejárt a szavatosságuk ezeknek az épületeknek?

- A statikai szerkezetükkel valószínűleg nincs gond, a tartószerkezeti rendszerüket persze át lehet vizsgáltatni – válaszolta a kérdésre Németh László, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának elnöke. – Mind a tégla-, mind a vasbeton épületek statikailag megbízhatóan állnak még egy jó darabig. A „szavatosság” a szakipari és a gépészeti kivitelezésre vonatkozik. Ma már szigorú energetikai előírásoknak kell megfelelni, ám ezen a téren sok panel házat felújítottak az elmúlt években: megtörtént az utólagos szigetelés és a nyílászárók cseréje is. Ebbe a körbe tartozik még a fűtéskorszerűsítés, valamint a megnőtt energiaigényekhez történő alkalmazkodás.

Ma szinte minden háztartás alaptartozéka az automata mosógép és a mosogatógép. Ez szükségessé teheti az új elektromos vezetékek bevésését. Ami újdonság, hogy 2021-től a házak energiaellátásának 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell majd biztosítani. Az még kérdéses, hogy ez a lakótelepi társasházakra hogyan vonatkozik.

- Tovább emelkedett az új építésű lakások ára. Miben látja ennek az okát?

- A szakmabelieket is meglepte a múlt évben kiadott költségvetési segédlet, amely nettó 270 ezer forintos négyzetméterenkénti árat jelölt meg egy új családi ház esetében. Ez 2016-hoz képest mindtegy 30-40 ezer forintos emelkedést jelent négyzetméterenként. Ennek részben oka, hogy mind az építőanyag árak, mind a szolgáltató árak emelkedtek. és szerintem az idén tovább emelkednek majd. A másik magyarázat, hogy nőtt a kereslet, és a kormányzati intézkedések következtében – gondolok itt például a forgalmi adó 2016-os csökkentésére – egyre több új lakás épül. Úgy vélem, hogy ha marad a jelenlegi 5 százalékos kulcs, akkor tovább nő az új lakások száma.

- Mi a helyzet a kivitelezéssel: van elég szakember?

- Tervezők vannak, viszont kivitelezőből egyre kevesebbet, jó és megbízhatóból pedig még kevesebbet lehet találni. Emiatt romlott a kivitelezői morál és egyre több a problémás kivitelezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában