Napi 1000

2018.02.23. 09:40

Így spórolhat az utasbiztosítással!

Az utasbiztosítás örök slágertéma. A síszezon még nagyjából egy hónapig tart, aztán jönnek a húsvéti ünnepek, majd a nyári szabadságok. Milyen biztosítást kössünk külföldi utazásokra?

Borsányi Bea

– Tizennégy biztosító van a hazai piacon különböző kategóriájú termékekkel. Az árak napi 300 forinttól 1200-1300 forintig terjednek, attól függően, mire szeretnénk biztosítást kötni.

Napi 1000 forintból már elég széles,körű fedezet biztosítható

– tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Országos Szövetségének kommunikációs vezetőjétől, aki azt is elmondta, egyre többen kötnek online utasbiztosítást, hiszen gyors, egyszerű és otthonról intézhető. De mire érdemes odafigyelni?

– Nézzük meg, mire nyújt fedezetet baleset esetén a biztosítás! Ha síelni indulunk, tartalmaz-e például helikopteres mentést, vagy tolmácsot? Feltétlenül ellenőrizzük a biztosítás limitjeit, vagyis azokat a felső összeghatárokat, ameddig a biztosítás fedezetet nyújt, ha orvosi ellátásra, vagy kórházi ápolásra szorulunk. Ezenfelül nézzük meg, van-e fedezetbiztosítási része a biztosításnak. Sérüléssel járó baleset esetén ugyanis a vétkesnek nem csupán a kárt szenvedő fél anyagi kárát, illetve egészségügyi ellátásának a költségét, hanem akár a munkából való kiesése miatti kárát, vagy az esetleges maradandó egészségkárosodásának anyagi következményeit is meg kell fizetnie. Érdemes utánajárni annak is, hogy a bankkártyánk milyen biztosítást tartalmaz. A kártyákba épített fedezetek általában csak az általános ügyféligények kielégítését szolgálják. Ha a fedezeteket alacsonynak találjuk, ajánlott egyéni utasbiztosítást is kötni – hívta fel a figyelmünket Lambert Gábor.

Ha van európai egészségbiztosítási kártyánk – amely ingyen kiváltható bármelyik kormányhivatalban és az egész unióban érvényes -, akkor külföldön az állami egészségügyi rendszerben ugyanolyan jogosultságunk van az ellátásra, mint az adott ország állampolgárainak. Ez sürgősségi ellátás esetén – leszámítva azt az önrészt, amit mindenképpen nekünk kell fizetni – fedezi a költségeinket. Viszont, ha baleset esetén nem állami kórházba kerülünk, arra már nem jó a kártya, de például síeléskor a mentés költségeit sem lehet vele fedezni.

Sokféle lehetőségből választhatunk. A biztosítást igazítsuk az utazás jellegéhez! fotó: Shutterstock

Statisztikák szerint a síbiztosítások 39 százalékát az utazást megelőző napon, 19 százalékát pedig az elutazás napján kötötték meg az ügyfelek. Ez persze kockázatot is rejt magában. Az adott napon ugyanis csak a bizonyíthatóan a szerződéskötés után bekövetkező eseményekre nyújt fedezetet. Néhány biztosító ezért kiköti, hogy náluk aznapi utasbiztosítást csak Magyarországon lehet megkötni.

Nem érdemes két biztosítónál ugyanarra az útra szerződést kötni, mert káresemény bekövetkezésekor a két biztosító együtt fedezi a költségeket, vagyis nem fizetik ki kétszer a kártérítési összeget.

– A biztosítást mindig igazítsuk azokhoz az élethelyzetekhez, amelyek reálisan előállhatnak az utazás során.

Ha például búvárkodik, vagy pályán kívül síel valaki, akkor arra kössön biztosítást – javasolta a Mabisz kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában