Konszolidálódik a cégstruktúra

2018.01.05. 09:00

Fokozatos tisztulás zajlik a gazdaságban

Évek óta folyamatosan csökken a hazai bejegyzésű cégek száma. Fejérben is több cég szűnt meg tavaly, mint ahányat alapítottak.

B. Kiss László

mjnjm

40 ezer cégtörlés mellett 27 ezer cégalapítással zárult 2017, ezzel már ötödik éve folyamatosan csökken a hazai cégek száma. Tavaly 39 ezer 812 cég szűnt meg Magyarországon, ami 14 százalékkal kevesebb, mint előző évben. Ugyanakkor 26 ezer 903 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami meghaladja a 2016-os értéket, de csupán 0,3 százalékkal.

Annak következtében, hogy az alapításokat meghaladja a törlések száma, pillanatnyilag 533 ezer cég működik Magyarországon. A rendben működő – cégbírósági eljárástól mentes – cégek száma azonban ennél lényegesen kevesebb, mindössze 483 ezer – tűnik ki az Opten által a lapunk rendelkezésére bocsátott adatokból.

– A cégek számának csökkenése egy évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye, ugyanakkor még nem lehet letisztult cégstruktúráról beszélni – kommentálta az adatokat Pertics Richárd, a társaság igazgatója.

A cégek alapításkori várható élettartama általában alacsony, az új alapítású cégek közel 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, és a gazdasági társaságok ellen indított végrehajtások száma is évek óta növekszik.

Pertics Richárd Fotó: Opten

– A hazai cégstruktúra legnagyobb problémái közé tartoznak a jogi kiskapukkal történő visszaélések magas száma, a kintlévőségek behajtásának nehézségei, illetve a felelősségre vonás bonyolultsága – vélekedik Pertics Richárd, aki utalt arra, hogy az idén több olyan jogszabály is érvénybe lép, amelyekkel ezeken igyekeznek segíteni a jogalkotók. Összességében tehát a cégstruktúra további konszolidálódása várható 2018-ban is. A felfutó gazdasági környezet növekvő cégalapítást indukálna, ugyanakkor a konszolidációs hatással együtt az idén is – 2017-hez hasonlóan – mintegy 26 ezer cég alapítását prognosztizálja a társaság. Fejér megyében egyébként az elmúlt esztendőben 766 céget alapítottak, a megszűnések száma pedig 932 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában