Többmilliárdos beruházás

2017.12.13. 11:00

Tartósnak ígérkező növekedési pályára állt a Videoton leányvállalata

Új üzemcsarnok épül a Videoton egyik cége számára. A beruházás miatt számos új dolgozóra lesz szükség.

B. Kiss László

A Videoton EAS kft. jelenleg „társbérletben” termel

Fotó: Fehér Gábor

A Videoton holdingon belül két cég foglalkozik elektronikai szereléssel. Az egyik a Videoton EAS Kft., a másik az Autóelektronika. Az előbbi jelenleg Fehérváron összesen 770 főt foglalkoztat. A cég növekedési pályán van, az árbevétel, a létszám, illetve a termelési volumen további bővülésével számolnak – mondta el Klambauer Csaba, a VEAS ügyvezető igazgatója kedden, amikor ünnepélyes keretek között Fehérváron, a Videoton Ipari Parkban lerakták az alapkövét annak a 20 ezer négyzetméteres üzemcsarnoknak, ahová jelenlegi helyéről költözik majd a cég. Az így felszabaduló helyet az Autóelektronika veszi majd birtokba. A várhatóan mintegy 5,5 milliárd forintba kerülő új épületben egy részben automatizált raktár is helyet kap majd. Eme beruházáshoz a technológia fejlesztése, új gépek üzembe állítása társul.

Az új üzemcsarnok megépülésével 2019-re a jelenlegi 770 fős létszám ezer körülire gyarapszik. Számos munkakört kell betölteni, a fizikai dolgozókon felül például mérnökökre is szükség lesz. A VEAS Kft. árbevétele pedig a jelenlegi 70 millió euróról várhatóan 100 millióra növekszik – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Fotós: Fehér Gábor

Az alapkő letétele alkalmával Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója arról beszélt, hogy hat-hét év óta a fehérvári óriás profilját – a korábbiakhoz hasonlóan – ismét az elektronikai szerelés határozza meg. A cégcsoport évi több mint 170 milliárd forintos árbevételéből összesen 75 milliárddal részesedik a VEAS és a Videoton Autóelektronika. Sinkó Ottó elmondta azt is, hogy megeshet: a 20 ezer négyzeterre tervezett csarnok alapterületét az építkezés közben növelni kell, és erre megvan a lehetőség. A további üzleti lehetőségek pedig abban a komplexitásban rejlenek, mellyel a Videoton tagvállalatai ki tudják szolgálni a vevőket. A VEAS-nál eltervezett létszámbővítést ugyanakkor – jelen helyzetben – vélhetően nem lesz egyszerű végrehajtani – tette hozzá Sinkó Ottó.

Az ünnepi aktust megelőző sajtótájékoztatón ott volt Cser-Palkovics András, a megyeszékhely polgármestere is, aki úgy fogalmazott: egy ilyen, hosszas előkészítést igénylő beruházás biztos jele a jövőbe vetett bizalomnak. A polgármester beszélt arról is, hogy mit jelent a város életében a Videoton. A közösségi portál megosztásai és kommentjei is jelzik, milyen sokan kötődnek Fehérváron a Videotonhoz, amely sikereit számos városlakó érzi a magáénak is. A Videoton több csak egy vállalatnál: olyan közösségteremtő erő, ami hozzájárul a város fejlődéséhez – mondta. Egyébként milyen jó lenne, ha a várostól a magas adóerő okán elvont pénzek helyben hasznosulhatnának – adott hangot óhajának végezetül a polgármester.

A Videoton EAS kft. jelenleg „társbérletben” termel
Fotós: Fehér Gábor

SAJÁT ERŐBŐL VÉGZIK A BERUHÁZÁST

A Videoton EAS Kft. új üzemcsarnoka alapkövének letételénél jelen volt Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki a Videotonról szólva kiemelte: a cégcsoport árbevételének döntő hányada exportból származik, s a holding nemcsak összeszerelést végez, de közreműködik a termékek fejlesztésében is. A mostani beruházáshoz a cég nem kapott állami támogatást, azt teljes egészében saját erőből hajtja végre – mondta el a helyettes államtikár, aki beszédében kitért arra is, hogy a kormány a nagyvállalati beruházási támogatási program révén azoknak is segítséget ad, akik az uniós támogatásból kimaradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában