Tájékoztatás

2017.12.05. 16:52

Januártól változik az építésügy szabályozása

Érdemes lesz körültekintően kezdeni az új évet, mert sok lesz a jogszabályi változás az építőiparban is.

B. Kiss László

A lakásépítkezéshez, -bővítéshez számos önkormányzat ad támogatást

Fotó: FMH-archív

Építőipari fórumot rendezett kedden délután a Gazdaság Házában a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A résztvevőket Puska József, az FMKIK építőipari tagozatának vezetője köszöntötte, aki elöljáróban elmondta: nagy hiba manapság rutinból dolgozni az ágazatban, hiszen ami tegnap még a szakma jogszerű gyakorlását jelentette, az mára már könnyen lehet, hogy jogszabályellenes.

Az építésigazgatást érintő, januártól hatályba lépő jogszabályi változásokról a fórumon Bartus Tamás, a Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának vezetője adott tájékoztatást.

Bartus Tamás

Több változásról is tudomása van már, a részletek azonban még nem világosak. Márpedig az ördög a részletekben lakozik – fogalmazott elöljáróban az osztályvezető. A változások között található az, hogy az ügyfél kérelmére szüneteltetni lehet az építésügyi eljárást. Mégpedig azért, hogy legyen elég idő például a hiánypótlásra. A szüneteltetésre azonban csak legfeljebb hat hónapig van lehetőség, ezt követően megszűnik az eljárás – mondta el Bartus Tamás, aki szólt arról is, hogy 2018. január elsejétől a hatóságok kizárólag elektronikus úton tartanak majd kapcsolatot a gazdálkodó szervezetekkel, s ilyen módon intézik azok ügyeit. Erre szolgál a cégkapu, amelyet már létesíteniük kellett a társaságoknak. Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a kérelem elektronikus úton történő benyújtása nem e-mail küldését jelenti. Bartus Tamás arról is beszámolt, hogy bár a szakemberek számítottak a hőtechnikai előírások szigorodására, az ezzel kapcsolatban tervezett rendelkezések azonban nem lépnek életbe. Legalábbis egyelőre.

A négy éve létrehozott Teljesítésigazolás Szakértői Szerv a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működik. Vezetője Máté Miklós, aki szintén előadott a keddi fórumon. A szervnek jelentős szerepe volt abban, hogy az építőiparra jellemző, korábban mintegy 400 milliárdot kitevő körbetartozás mára kétharmadára csökkent. Ebbe persze a felszámolások is belejátszottak – mondta el a TSZSZ vezetője.

Máté Miklós Fotó: Nagy Norbert

A szerv elsősorban a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak segít pénzügyi vitáik rendezésében. Mégpedig a vitatott összeg egy százaléka fejében. Az ügymenetről megtudtuk, hogy a TSZSZ, miután beérkezik hozzá a kérelem, háromfős testületet jelöl ki igazságügyi szakértőkből. A grémium aztán szakvéleményt ad ki arról, hogy jogos-e a kérelmező követelése, fizetési igénye. Ennek a szakvéleménynek a birtokában aztán lehet egyezkedni, vagy pedig bíróságra menni. A tapasztalat egyébként az, hogy a szakvélemény megszületése a vitatott esetek 35-40 százaléka esetében elégséges volt ahhoz, hogy egyezség szülessen – derült ki Máté Miklós szavaiból, aki azt is elmondta: a kérelem beérkezése után mód van az állagrögzítésre. Vagyis arra, hogy rögzítsék, hol tart az építkezés, így azt ezt követően folytatni lehet.A Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek eddig az országból összesen 800 ügye volt. A beérkezett kérelmek közül számosat azonban vissza kellett utasítani, mert a felek nem rendelkeztek írásos szerződéssel. Fejérből 40 ügyük volt – hangzott el. bkl

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában