Ott vagyunk az első tíz között

2017.11.30. 10:00

Az összetettség, a sokszínűség Fejér megye gazdaságát is jól jellemzi

A tizedik helyen áll Magyarország azon az országlistán, amelyet amerikai kutatók a gazdaság összetettségét, sokszínűségét figyelembe véve állítottak össze.

B. Kiss László

njn

Az örvendetes helyezés kommentálására dr. Karsai Bélát, a fehérvári székhelyű Karsai Műanyagipari Holding Zrt. elnökét kértük fel.

– Egy cég életében nagyon fontos a több lábon állás és az ahhoz kapcsolódó innovációs folyamatok. Ugyanez érvényes egy ország gazdaságára is, amely nem nélkülözheti a diverzifikációt és nem nélkülözheti a kreatív agyak munkálkodását. Mindig veszélyes egy vállalat számára, ha csak egy vevője vagy egy fő termékköre van, és sokkal egészségesebb az a termékportfolió, amikor több termékre is képesek szerződést kötni nagy piaci területeken – mondta el bevezetésül dr. Karsai Béla, aki úgy látja: ez a fajta törekvés eddig is megfigyelhető volt Magyarország gazdaságában annak érdekében, hogy ne váljon csak és kizárólag autóipari gyártóvá és a beszállítói iparága ne csak erre az egyetlen területre fókuszáljon.

– A magyar gazdaság irányítói, véleményformálói több fórumon is hangsúlyozták, hogy erre vigyázni kell és ennek a törekvésnek a szellemében – vitáktól nem mentesen – alkották meg az ország innovációs stratégiáját. Ez a stratégia nemcsak az iparra fókuszált (azon belül hiba lett volna csak az autóiparra koncentrálni), hanem nagyon nagy erővel fejlesztett az agrárium irányába, valamint a turisztikai ágazat is górcső alá került, majd pedig komoly fejlesztés alá vonták. Ugyanez figyelhető meg napjainkban, amikor a 20 nagy építőipari cég bevonásával a gazdasági minisztériumban elkezdődött egy olyan típusú munka, amely a kis- és közepes vállalatok technológiai korszerűsítését kívánja gyorsítani. Azaz a kormányzat sok hangszeren játszik, így sok helyen nyitva van az innováció adta lehetőség, nem csak a magas kultúrájú autóipari és elektronikai gyártások területén – fogalmazott a Karsai holding elnöke, aki azzal folytatta, hogy ugyanez megfigyelhető szűkebb környezetünkben, szűkebb pátriánkban is, Fejér megyében is. A mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó állattenyésztésnél már standard a HACCP minőségirányítási rendszer, valamint a termőföldtől a tányérig történő nyomonkövetés.

Ha Székesfehérvár iparát vizsgáljuk, akkor megtalálhatóak benne a nagy autóipari gyártók, az elektronikai gyártók és a kontrakt manufacturing, azaz a szerződött gyártás területén dolgozó nagy-, kis- és közepes vállalkozások. Karsai Béla hangsúlyozta, hogy az építőipari vállalatok is komoly innovációval rendelkeznek, akár az üvegipar területén is. A beszállítói iparágak területén mind a műanyagipari, mind pedig a forgácsolást végző vállalkozásoknál megfigyelhető a high-tech gépberuházások sokasága. Ezzel együtt persze a gazdaság fókuszálása mellett kardoskodó véleményformálóknak is van igaza – tette hozzá –, s a maga részéről ő is várja azt a hazai húzóterméket, amely Magyarország iparát markánsan jellemzi, úgy, mint korábban Finnországot a Nokia. Az amerikai kutatók által adott elismerés pontosan ennek a diverzifikált – azaz összetett – gazdaságnak tudható be, ahol a gyártás mellett a mezőgazdaság, illetve a vendéglátóipar, a turisztika is markánsan jelen van.

Karsai Béla szavai szerint a kormányzat – úgymond – sok hangszeren játszik Fotó: Fehér Gábor

– Az ideális, azaz sokszínű termékszerkezet és a hazai húzótermék mellett az is fontos, hogy a környezetvédelemben, a beszállítói iparban és a többi iparágakban is olyan innováció és termékfejlesztés valósuljon meg, amely képessé tesz a magasabb hozzáadott értékű termék előállítására. Ez és csak ez vezethet el bennünket oda, hogy a jobban megfizetett termék – úgymond – egyenes ági velejárója a magasabb bér és a magasabb életszínvonal – húzta alá Karsai Béla, aki még annyit fűzött hozzá az elmondottakhoz, hogy azt az erősségünket, amit a gazdaság komplexitása jelent, nem szabadna feladni és az említett területek fejlesztésére továbbra is célszerű odafigyelni. Amennyiben pedig képes kihasználni az ország az export adta lehetőségeit, úgy a gazdaság összetettségében rejlő siker nem maradhat el. Örvendetes – jegyezte meg végül a Karsai holding elnöke –, hogy egyre több kapcsolat épül szinte minden kontinenssel. Ezen kapcsolatépítés során kicserélt névjegyek meghozhatják a sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában