Black Friday

2017.11.21. 19:51

Fejér megyében egyelőre a kulturált vásárlás jellemző akciók esetén is

Óriási kedvezményekkel csábítják a vásárlókat: szinte kiskereskedelmi gyakorlattá vált megyénkben is az amerikai mintájú fekete péntek, amelynek célja a karácsonyi vásárlási szezon beindítása.

R. Szolga Réka

A fekete pénteki áruválasztékot az akár kilencvenszázalékos kedvezmények teszik olyan ellenállhatatlanul vonzóvá

Forrás: SHUTTERSTOCK

Előfordul, hogy az áruházak egy teljes hétig kínálják akciós portékáikat. Köszönhetően a 10 százalék feletti reálbér-növekedésnek, valamint a háztartások pénzügyi vagyoni növekedésének, a tartós fogyasztási cikkekből egyre többet vásárolunk – derült ki a KSH adataiból.

A fekete pénteki vásárlási lázban feltehetően a székesfehérvári boltok polcairól is szép számmal fogynak majd a termékek, amelyeket érint a bevásárlóközpontok által meghirdetett jelentős engedmény: az eredeti ár 70-80, akár 90 százalékáért vásárolhatunk tabletet, mobiltelefont, bútorokat, divatcikkeket. Idén két péntek is fekete, így november 24-én tulajdonképpen folytatódik a szezonnyitó akció – tájékoztat honlapján az Országos Kereskedelmi Szövetség.

A hazánkban is angol nyelven, Black Fridayként ismert esemény a tengerentúlról gyűrűzött be hozzánk az uniformizálódó magyar fogyasztók örömére. A szóban forgó napon, ha a vásárlást tervezők átlagosan körülbelül 36 ezer forint értékben szándékoznak költeni – ami az eddigi gyakorlat -, a potenciális vásárlók számára kivetítve 120 milliárd forintos forgalmat lehet generálni országszerte – látható az eNET becsléséből. Mivel a fekete péntek 2013-as indulásakor a bevétel mindössze egy-két milliárdot jelentett, ez a tavalyi adatok szerint harmincszorosára nőtt – tudtuk meg. Idén várhatóan 600 ezer akciós terméket kínálnak majd a boltokban, ami meghaladja az eddigi kínálatot.

A fekete pénteki áruválasztékot az akár kilencvenszázalékos kedvezmények teszik olyan ellenállhatatlanul vonzóvá
Forrás: SHUTTERSTOCK

A tömegfóbiásoknak sem kell izgulni: a világhálón is lehet „feketepéntekezni”.

A karácsonyi ajándékkalkulálás és a rendkívüli árengedmények igénybevétele otthonról, lökdösődés nélkül intézhető. Habár az OKSZ szerint a magyarok szívesebben vásárolnak online, azért nem árt az óvatosság, a legelszántabb shoppingolások Amerikában balesetekkel, sőt halállal is végződtek az elmúlt években.

Fejér megyében egyelőre a kulturált vásárlás jellemző, szélsőséges esetekről nincs információnk. Jellemzően az eredeti nyitvatartás kitolódik, esetenként hajnali öt-hat órától késő estig látogathatók a boltok. Egyesek szabadnapot vesznek ki, mások munka után érdeklődnek, maradt-e valami a polcokon.

A fogyasztói társadalom kreálmányát az amerikai rendőrök illették a „fekete” jelzővel, a kialakult forgalmi dugók, az akciós darabokért folytatott, tettlegességig fajuló ádáz versengés miatt.

Meglepően november utolsó péntekje a tudatos vásár-lás napja is, de a fekete pénteken shoppingolókra sajnálatos módon nem jellemző a tudatosság – figyelmeztet az OKSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában