Körkép

2017.10.26. 08:00

Bármilyen zöldségből lehet savanyúság, a piacon van választék

SZÉKESFEHÉRVÁR Elsősorban a csemege készítmények fogynak a piacon; és a tapasztalatok szerint egyre több nő fogyaszt csípős savanyúságot.

Szanyi-Nagy Judit

Savanyú káposzta, csemegeuborka, csalamádé, édes és csípős paprikák – a savanyúságok szezonja november közepén kezdődik, de a vásárlók már most, a hideg közeledtével is keresik ezeket a készítményeket. Azt persze érdemes hozzátenni: a savanyúságok mint kiváló ételkiegészítők egész évben népszerűek.

- A kertekből most takarítják be, fogyasztják el az utolsó terméseket, és maga a savanyítás is most kezdődik – mondja Simon Dóra alkalmazott. Ők a már felsorolt termékeket is árulják, a szezonját élő cékla, valamint az egyelőre még különlegességnek számító fetasajttal töltött, olívaolajos paprika mellett.

Ahány ház, annyi szokás – igaz ez a savanyításra is, melyet szerencsére otthon is el lehet végezni, lényegében bármely zöldségből: uborkából, karfiolból és kis dinnyéből is. A savanyítóléhez 1 liter víz, 2,6 deciliter 10 százalékos ecet, 1 teáskanál szemes fekete bors, 1 teáskanál mustármag, fél teáskanál koriander mag, 1 teáskanál köménymag, 1 darab babérlevél, 3 dkg só és 15 dkg cukor kell. A hozzávalókat (ajánlottan este) forraljuk fel, majd (reggelre) hűtsük ki. A steril üvegek aljára ízlés szerint tegyünk kaprot, töltsük meg a zöldségekkel, és öntsük fel a savanyítólével. A tető alá tegyünk celofánt, majd szárazon dunsztoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában