Zámolyi Madárkert

2024.04.05. 17:30

Széncinegék mellett egy veréb pár is költ a kihelyezett odúkban

Tavaly tavasszal tizenkét madárodút helyezett ki a faluban a Zámolyi Madárkertet üzemeltető Nagy Bence, aki a napokban körbejárta a helyeket és örömmel állapította meg: kilenc pár költ bennük.

Borsányi Bea

Az odúk többségében széncinegék költenek

Fotó: Nagy Bence

- A tizenkét odúból egy eltűnt, de a maradék költőládákat elfoglalták a párok, melyek nagy részében széncinegék raktak fészket, egy odúba pedig verebek költöztek. A széncinegék az utóbbi időben agresszíven terjeszkednek, ráadásul nagyon territoriális fajról beszélünk, akik még az énekesmadarakat is elűzhetik a maguk közeléből. Mégis jó nekünk, hogy vannak, mert rovarevők lévén a kártevőket is pusztítják – mondta Bence, akitől azt is megtudtuk, ezen madarak esetében a költési időszak augusztus végéig kitart. Addig akár 2-3 fészekalja utódot is felnevelnek. Ezt követően Bencéék kitakarítják az odúkat, hogy a következő tavasszal új párok vehessék birtokba őket.

Jövő tavasszal új költőládák kihelyezését is tervezi, hogy a rozsdafarkúaknak, a vörösbegyeknek és a fekete rigóknak alkalmas költőhelyek is legyenek Zámolyon. Aztán majd kiderül, milyen madarak érkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában