Frissen Fejérből

2024.03.05. 19:58

Újabb fagylaltversenyt nyert meg kreációjával a fehérvári Damniczki Balázs

A világ legnagyobb fagylaltgépgyártó cége ezúttal is bajnokságot hirdetett, háromévenkénti döntővel. Ide jutott be fagylaltjával a fehérvári cukrászmester, Damniczki Balázs.

Szanyi-Nagy Judit

Damniczki Balázs portréja a versenyen

Forrás: Damniczki Balázs

Fotó: Gelato Festival World Masters

A Carpigiani nevű cég gyakorlatilag a világ összes pontján megtalálható, eszközeik a fagylaltozók, cukrászdák – mondhatni – alapkellékei. A gépgyártás mellett tanfolyamokat is tartanak, valamint bizonyos időközönként versenyt szerveznek, amelynek keretében előbb országosan, majd regionálisan, végül pedig világszinten megmérethetik magukat a fagylaltok kreatív készítői. Damniczki Balázs régebb óta versenyzője már a megmérettetésnek; 2017-ben az európai bajnoki döntőbe került. A március 5-i, keddi, budapesti, Gelato Festival World Masters névre hallgató versengés a magyarországi forduló volt, innen jutott tovább a fehérvári érdekeltségű cukrászmester a jövő évben megrendezendő regionális döntőbe, ahonnan egy versenytársával közösen esélye lesz "kvalifikáltatni" magát a még több országot megmozgató bajnokságra.

A Burrata nevű, sajtos-mangós-maracujás fagylalt
Fotó: Gelato Festival World Masters / Forrás: Damniczki Balázs

Idén Burrata névre keresztelte nevezett fagylaltját. Nem véletlen a név: a hűsítő finomságban egy olasz, a mozzarellához hasonló sajtfajta bújik meg, amely kettévágva egy lágyabb, a túró és a sajt közötti átmenetre emlékeztető belsőt takar. Ezt, az enyhén sajtos, naturális ízt bolondította meg mangós-maracujás öntettel. Utóbbi nem mellesleg hideg technológiával készült, amely azt jelenti: a gyümölcsök a maguk frissességében, nyersen találhatók meg a fagyiban.

– Első lettem!

– hívott fel rögtön a tárgyra térve Balázs, miután a napközbeni beszélgetés után megállapodtunk abban: megsúgja az eredményt, amint az kiderül. A háromtagú zsűri két tagja egyáltalán nem talált kivetnivalót a fagylaltban, azt mondták, úgy tökéletes, ahogyan van, így készüljön el vele a jövő évi nagyobb megmérettetésre is. A harmadik zsűritag azt nehezményezte, hogy itt-ott sajtdarabokat észlelt a kóstolás során – de az összkép így is megnyerő volt számára, számukra.

Balázs úgy tudja, az értékelési szempontok alkalomról alkalomra a következők: 40 százalékban számít az íz, 30 százalékban az állag, 20 százalékban az ötlet, a kivitelezés, 10 százalékban pedig a prezentáció, hiszen az eseményen el kell mondani, miért éppen az adott fagylaltot készítette el a mester, s mi a különlegessége.

Hogy Balázs esetében mi volt a különlegesség? 

Csakis természetes elemekkel, technológiákkal dolgozott, még annak ellenére is, hogy a versenyen helye van az ipari – azaz félkész termékekből készült – fagylaltoknak is. A fehérvári cukrászmester a fagylaltot a saját műhelyben készítette el, lefagyasztotta, s a díszítésekkel együtt a fővárosba, a versenyre szállította, ahol már "csak" tálalnia kellett azt az ítészeknek. 

Balázs kreációjával tehát az élen végzett, így a következő megmérettetés jövőre vár rá, amikor is kiderülhet: egy másik magyar versenyzővel közösen akár ő képviselheti Magyarországot a nemzetek közötti "fagylalt-összecsapásban".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában