Vigyázzunk rájuk!

2024.03.05. 15:30

Bagolyleső turizmus - sokan keresik a fehérvári lakótelep bagolycsaládját

Bagolyleső fotós turizmus alakult ki azon a fehérvári lakótelepen, aholegy erdei fülesbagoly család talált otthonra. A korán jött fiókák most még igenhangosan adják a világ tudtára éjszakánként létezésüket.  

S. Töttő Rita

A fiókák nem mindig boldogok a hirtelen jött népszerűségtől

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Valóságos bagolyleső dömping kerekedett abból a cikkünkből, amelyben egy kis bagolycsalád tart lázban egy fehérvári lakótelepet. Az erdei fülesbaglyokat azóta fotós csoportok sokasága keresi a Tóvároson, köztük Babos Rita természetfotós is, aki kedden bukkant a bagolyfiókákra és az egyik felnőtt példányra a lakótelepen.

Babos Rita is megkereste a fehérvári lakótelepen élő bagolycsaládot
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

- Már több éve foglalkozom madarakkal, igyekszem hát minél jobban felfedezni Székesfehérvár madárvilágát is. Elsősorban a Bregyóban és a Sóstón szoktam aktívan kutatni, de mivel én is hallottam, hogy itt most testközelből lehet baglyot látni, így megpróbáltam megtalálni és lefotózni őket. Ez ugyanis nem mindennapi lehetőség! – árulta el a feol.hu-nak Rita.

Egy újabb ritka felvétel – fentről fotózva, amikor felfelé néz álmosan a bagolyfióka
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Igaz, eredeti cikkünk az esti időszakban készült, amikor az éjszaka aktív madarak hangját is rögzíteni tudtuk, ám a fotósok többsége nappali felvételekre vágyott. Sokaknak biztosan sikerült is, hiszen a bagolycsalád láthatóan egyáltalán nem zavartatja magát sem a hirtelen jött népszerűségtől, sem a zajos városi élet forgatagától. A fiókák kicsit persze bosszúsak, ha gyakran megébresztik őket, de azért nyugalmasan várják az estéket, amikor aktivizálhatják magukat. Vigyázzunk rájuk!

 Az egyik felnőtt példány, fiókáitól nem messze, egy másik fán alszik nap közben 
Fotó: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában