25 esztendeje csatlakoztunk a NATO katonai szervezethez

2024.03.19. 15:00

Jó-e a másodhegedűs szerepkör Európának? (videó)

Egy kiállítás apropóján forgattunk Pákozdon, ahol az elmúlt 25 év emlékeit tették ki a látogatóknak. Az évfordulóval foglalkozva most a szakembert kérdeztük meg.

Nagy Zoltán Péter

Az első Orbán-kormány működésének egy éve után csatlakoztunk hivatalosan a NATO katonai szervezetéhez. Mivel akkor nem pusztán beesett egy-egy ország a szervezetbe, hanem alaposan szűrték is őket, ahogy filmünkben Horváth József nyugállományú vezérőrnagy, az Alapjogokért Központ biztonságtechnikai tanácsadója mondja, nemcsak katonai szempontból, de titkosszolgálati képességekben is meg kellett felelni. Ne feledjük, hogy a délszláv háborúban a NATO-csapatok vezetése, az Egyesült Államok súlyos bombázásokat hajtottak végre Szerbiában! Éppen ezért titkosszolgálati szempontból Magyarország egy csatatér volt.

 

1991-től kezdődtek meg a tárgyalások, az előkészületek, és a folyamatos „vizsgáztatások”, ahol Magyarország nyolc esztendőn át jó munkát végzett. – A 2010-ig tartó időszakban hazánk csak felélte a tartalékait, és megmaradt az egykori szovjet technikák mellett – mondta Horváth József. Ugyanakkor ma már látszik, hogy a NATO katonai szerepe változóban van, hiszen az Egyesület Államok brit segédlettel áthelyezi súlypontját Kína irányába. A nagy kérdés az, hogy az egykori Észak-atlanti Szövetségben, mely Európa védelmére jött létre, másodhegedűsi feladatát hogyan fogadja maga Európa?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában