Interaktív kiállítás a test csodás működéséről

2024.02.22. 08:30

Dübörgött a szív, folyt a megalvatlan vér Bicskén

Felkavarta a hangulatot a hangos szívdobogás, pumpálták a (mű)vért a kicsik, s rakosgatták a koponyát a helyére. Az óvodásokat különösen elvarázsolta az emberi testet és működését bemutató kiállítás.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Testünk, a csoda címmel állították össze hatalmas képekből és szemléletesen működő gépszerű berendezésekből az emberi test működését és felépítését bemutató tárlatot a Fiatalok házában. A vándorkiállítás nagy népszerűségnek örvend a Játékos tudomány nevet viselő összeállító szakembereknek köszönhetően, mondta el Takács József igazgató. A Fiatalok házában napokon át fogadták a gyerekeket Kun Zoltán és Eigner Katalin művelődésszervező és a Petőfi Művelődési Központ munkatársai. Személyesen meggyőződhettek róla, hogy az óvodások számára mennyire érthető és izgalmas volt a test bonyolult működésének áttekinthető bemutatása.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A hangosan dobogó szívgép hatásos eszköznek bizonyult, az eredeti szívdobogást imitáló, pattogó pingpong-labda felerősített hangjai egy idő után a fület is próbára tették. Így dobog egész életünkben!, hangzott a magyarázat. 

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A vérpumpálás is kíváncsivá tette az ovisokat, s megtudhatták, hogy persze ez csak művér, sosem alszik meg. A fekvő test pontjaira a csontváz darabjait illesztették, a tüdőből-torokból kiszakadó köhögést is jó hangos gép imitálta. A nagyobbaknak persze némi szöveggel magyarázták meg a nagy méretű tablókon a hormonok működését, az agy rejtelmes felszínét, a gyomor, a belek, az egyéb belső szervek felépítését és az életet szolgáló funkcióját. Több korosztály találhatta meg magának a szintjének megfelelő tájékoztatót és színes, (nem) szagos ábrázolását.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában