Csíkcsomortánban idézik fel Szibéria poklát

2024.02.03. 15:00

A fehérvári stáb Erdélyben folytatja háborús filmjét

Erdélybe, a Kárpátok hegyei közé költözött a „Haza! ­– Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója” című film forgatása.

Tihanyi Tamás

A kamera mögött Megyeri Zoltán operatőr, akinek egyébként nagy szerelme az erdélyi táj

Fotó: a stáb

Ősszel a pákozdi Mészeg-hegyen dolgozott a stáb, a harcokat az ottani lövészárokban idézték fel, ott dolgoztak szakértők és pirotechnika segítségével, hatástalanított fegyverekkel. A Fejér Megyei Hírlap egykori munkatársa, Kovács Szilvia a film producere és társrendezője, aki alkotótársaival, közöttük Matuz János rendezővel (ő írta a forgatókönyvet) egy székesfehérvári születésű, a 17-es honvéd gyalogezredben szolgáló katona életéről készít filmet. Nagyrészt a fiatal baka szibériai fogságának szörnyűségeit mutatják be az előkerült napló alapján, amely eredetileg Szilvia családi hagyatéka. A FEOL-nak erről elmondta: a szöveget a másod unokatestvére gépelte le és juttatta el hozzá, és miután elolvasta és szembesült azzal, hogy a fehérvári honvéd milyen szörnyűségeken ment keresztül, elhatározta, mozgókép segítségével örökíti meg mindazt, amit távoli rokona átélni kényszerült.

A két katona a havas tájon menetel és próbál megszökni…
Fotó: a stáb

A Nagy Háború időszakában játszódó filmet ezekben a napokban Csíkcsomortán készítik tovább, majd tavaszra tervezik a folytatást.

– Hétfős stábunkkal indultunk el Csíkcsomortánba, hogy leforgassuk filmünk legfontosabb és leglátványosabb jeleneteit – mondta Kovács Szilvia. – Rendkívüli élményekkel gazdagodtunk, nagyszerű emberekkel találkoztunk, olyan vendégszeretetben van részünk, hogy csak ámulunk és bámulunk. Csodálatos helyeken járunk, nem gondoltam volna, hogy a természet ennyire visszatükrözi, amit mi a filmen láttatni akarunk. A Hargita egészen elvarázsolt. Egy színjátszókör, a nyolctagú Lármafa Színjátszó Csoport tagjai nagyon sokat segítettek abban, hogy megeleveníthessük a történet alakjait. Remek jeleneteket vettünk fel a havasokban, miközben például lovasszánnal is forgattunk. Képeinken a havas tájon menetelnek a katonák és próbálnak megszökni, és még azokat a pillanatokat is rögzíthettük, amikor a foglyokat marhavagonban Szibéria felé viszik.

A díszbemutatóra – az utómunkálatokat követően – a tervek szerint még ebben az évben sor kerülhet.

Kovács Szilvia rendező lóháton. Lovasszánnal is sikerült forgatniuk
Fotó: a stáb

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában