Egy fővárosi építkezésnél került elő

2024.01.08. 16:00

Hibernált állapotban lévő erdei siklót találtak

Egy fővárosi építkezésnél került elő a különleges színű példány, amelyet azóta a Sóstó Vadvédelmi Központba szállítottak.

Déri Brenda

Fotó: Sóstó Vadvédelm Központ facebook

A hibernált állapotban talált erdei siklót sérülés nélkül találták és jelenleg a központ terráriumában van, illetve amíg tart a tél biztosan ott is marad. Mint közösségi oldalukon is írják az első ’találkozáskor’ sokan megijednek és azt gondolják, hogy egy veszélyes kígyófaj egyede, ám erről szó sincs, ugyanis teljesen ártalmatlan. 

„Harapni vagy védekezni csak akkor próbál, ha sarokba szorítják vagy kézbe veszik. Mérge nincs, hazánk második legnagyobb siklóféléje. Előfordul, hogy bekúsznak egy-egy épületbe és ott keresnek búvóhelyet maguknak. Ha találkozunk velük akkor sose bántsuk őket, mivel fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban” – olvasható a Vadvédelmi Központ bejegyzésében. 

A hibernált állapot egyébként annyit jelent, hogy a hüllő szinte mozdulatlanná válik és lecsökkenti az oxigénszükségletét. Ez az állapot leginkább az állatok téli álmához hasonlítható. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában