Arcanum

2024.01.25. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Ferencz Balázs

A Hűtőházban nem fagyasztják a szakmunkásokat

“Jogosan háborodott fel Kelemen Sándor, az Országos Hűtőipari Vállalat székesfehérvári gyáregységének igazgatója, amikor a Pályaválasztási Intézet által kiadott Útmutatóban az 58. oldalon azt olvasta, hogy a hűtőipari termékgyártó szakmunkás szervezetének hozzá kell szoknia a mínusz 25—30 Celsius-fokú hőmérséklethez is. — Kellemetlen nekünk az ilyen hamis tájékoztatás, hiszen az idén is szeretnénk legalább 25 tanulót beiskolázni. Márpedig ilyen „mirelitembernek” bizonyára nem jelentkeznek a fiatalok.

(...) Morócz Istvánné oktató-művezető végigkalauzolt az üzemen, hogy megmutassa, milyen a hőmérséklet, amelyben a fiatalok és idősebbek is dolgoznak. Megmondjuk őszintén, az embert csalódás éri, ha bejön ebbe a nagy munkaterembe, ahol az előkészítés, válogatás, majd a mélyhűtött áru csomagolása folyik. 18—20 fok a hőmérséklet, közepes nyáriidő, jégcsapnak, zúzmarának nyoma sincs.” - írta riportjában Balogh József, a Fejér Megyei Hírlap munkatársa ötven esztendővel ezelőtt. Majd feltette a fagyos kérdést:

“— És a mínusz 25—30?

Moróczné mosolyog: — Van olyan is, csakhogy a hűtőkamrákba csak az oda beosztott szakemberek léphetnek be. A mi tanulóink és szakmunkásaink csak akkor látják és érzik a dermesztő hideget, mikor a targonca kihozza az árut és ők benézhetnek az ajtón.” – írta a lap 1974. január 25-én.

Fésűs Irén újra Fehérváron

„Fésűs Irén — miután megszülte második gyermekét — az első osztálybeli BVSC után ismét Fehérváron lép pályára. A fiatalokból álló SZIM-Vasas női röplabdacsapata egy olyan játékossal gyarapodott személyében, aki már a fehérvári röplabdasport megalakulásánál is az első osztályban játszott a Vasvári Pál Gimnázium színeiben” - írta a Fejér Megyei Hírlap 1994. január 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában