Készülődés, a közös ünnepvárás jegyében

2023.11.08. 20:00

A múltat őrzik a jelenben – Negyed évszázados a Fehérvári Kézművesek Egyesülete!

November 11-én, 11 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban nyitják meg a 25 év - 25 mesterség című nagyszabású kiállítást, melyen a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak munkái lesznek láthatóak, sőt egy ünnepi kiadvánnyal is készülnek az elmúlt negyed évszázad tiszteletére. Minderről és az adventi programokról sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek szerda délelőtt.

Kecskés Zoltán

Sajtótájékoztató a Kézművesek Házában.

Fotó: Fehér Gábor

Van egy varázslatos, mintegy 130 méteres utcaszakasz a Királyok Városában, ami ámulatba ejti az embert. Ez a Rác utca, amely egy egész városrész emlékét őrzi. Varázsa abban is rejlik, hogy több évszázados fehérvári múltról beszél a betonrengeteg közepén. A 27-es számú házban pedig egy olyan civil szervezet lakik 2010 óta, amely már hosszú esztendeje, egészen pontosan 25 éve azon munkálkodik, hogy a magyar kézművességet megőrizze és továbbéltesse az utódainkban is. Ezen időszak alatt jeleket hagytak a történelmi Székesfehérvár területén, illetve a távolabbi vidékeken is. A lelkes fehérvári kézművesekhez kötődik többek között a különböző alkotói, illetve műhelyi napok, vagy éppen a méltán híres „Tűzzel-Vassal Fesztivál" is, az „Advent a Rác utcában" programsorozatról és a „Betlehemi Szép Csillag" pályázatról nem is beszélve, amely idén már 21. alkalommal került meghirdetésre.

Szenczi Jánosné elnök a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szervezet az elmúlt negyed évszázadban látványos fejlődésen ment keresztül. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 1995-ben alakult 15 taggal "Öreghegyi Kézművesek Társasága" néven népművészeti és iparművészeti szakosztállyal, jelenleg pedig már  125 taggal büszkélkedhet. – 25 év sok így elsőre, főleg úgy, hogy annak a felét végig elnököltem  – mondta mosolyogva Szenczi Jánosné, aki  még 2010-bem csatlakozott a Fehérvári Kézművesek Egyesületéhez, és 2012-ben lett a szervezet elnöke. Hozzátette azt is, hogy a jövőben is folytatniuk kell, amit elkezdtek, hiszen van eredménye a munkájuknak. Elég csak az őszi szünetben tartott gyerekfoglalkozásokat említenünk, amikor a nebulók gyakorlatilag egymásnak adták át a kilincset. Szenczi Jánosné a programokkal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon készülnek a szombaton 11 órakor a  Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban megnyíló „25 év – 25 mesterség" című nagyszabású kiállításukra, amely a szervezet negyedszázados fennállását ünnepli.

A civil szervezet évek óta munkálkodik a magyar kézművesség megőrzése és továbbélése érdekében.
Fotó: Nagy Norbert / Archív

Landgráf Katalin, az Egyesület alelnöke a Betlehemi Szép Csillag pályázatra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az alkotásokat  november 27-28-án lehet leadni a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, majd december 2-án, szombaton 11.00 órakor kiállítás nyílik a legszebb alkotásokból és ahogy ő fogalmazott, a díjeső sem maradhat el. A tárlaton meglepetéssel is készül az egyesület, ugyanis  a már említett pályaművek mellett, az érdeklődők Radetzky Csilla Betlehem-gyűjteményének válogatását is megcsodálhatják. Dobrovitz Klára, az Egyesület vezetőségi tagja arról tájékoztatott, hogy ugyancsak megszervezik az „Advent a Rác utcában" című népszerű programsorozatot a második és harmadik adventi hétvégén, ahol apró ajándékok és dekorációk készítése szerepel majd a fókuszban.  

A sajtótájékoztatón részt vett Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője is. A Fehérvári Kézművesek Egyesületet méltatva a képviselő úgy fogalmazott: – Az a régi mondás jutott eszembe. Megtanulni, megtartani, továbbadni – ennek a hármasnak az egyesület tökéletes megfelelt nem csak a városon belül, de azon, sőt a megyén és az országhatáron kívül is. A 25 év pedig önmagáért beszél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában