Kiállítás és kézműves foglalkozás

2023.08.03. 19:30

Népművészet a VOKE-ban!

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepli idén a népművészet értékeit, a kézművesség hagyományait kutató, feldolgozó és tovább örökítő Fejér Megyei Népművészeti Egyesület. Céljuk pedig, hogy minél több emberhez eljussanak! Ennek apropójából pedig időszaki kiállítás nyílt a Vörösmarty Művelődési Ház és Könyvtár (VOKE) egyik termében.

Kecskés Zoltán

A VOKE-ban nyílt kiállításon bepillanthatunk Fejér Megyei Népművészeti Egyesület sokrétű munkájába.

Fotó: Kecskés Zoltán

Ahogy azt Toma Krisztinától, az egyesület elnökétől megtudtuk, az alapítók célkitűzése a kezdetektől az volt, hogy a szervezet a népművészet értékeit, a kézművesség hagyományait kutassa, feldolgozza, terjessze, valamint, hogy összefogja és segítse megyénkben a gyermek-, ifjúsági- és felnőtt korosztály számára a tárgyalkotó népművészet megismerését. Az elnök asszony beszélgetésünk során kiemelte: rendkívül fontos számukra, hogy minél több emberhez eljuthassanak és ezáltal még több embert meg tudjanak szólítani. Ennek egyik ékes bizonyítéka a mai alkalom, melynek keretében a résztvevők megismerkedhettek a szövés és nemezelés technikáival, majd az egyesület kiváló művészeinek alkotásait tekinthetik meg egy kiállítás keretében. Toma Krisztinától azt is megtudtuk, hogy augusztus 27-én, Székesfehérváron a Királyok parkjában ismét felállítják majd a kézműves programok mellett a nevezetes jurtájukat, melynek története már több évtizedre nyúlik vissza.

Fotó: Kecskés Zoltán

A tárlatukat látva pedig szemünk elé tárul az a sokrétű munka, amelyet a szervezet alkotói folytatnak. Több mesterség munkáit is megcsodálhatjuk. Láthattunk szőtt, fafaragott és esztergályos munkákat többek között, de a fazekasság és a kékfestők kifinomult mesterségébe is bepillanthatnak az érdeklődők a kiállított tárgyak szemrevételezésekor. A tárlatot egészen augusztus 23-ig lehet megtekinteni az intézmény nyitvatartási idejében.

Fotó: Kecskés Zoltán

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában