Az Öreg

2023.08.26. 11:30

Mert az élet Erzsi néninek ma is szép (videó, galéria)

Már közel a kilencven – mondja tüneményes mosollyal az arcán Berkes Györgyné Erzsi néni. Adonyi otthonában fogad, mely köré egész élete szerveződött. Ahol a boldogság rátalált, ahol a tragédiák is érték, s ahová szerteszét szóródott családja ma is visszatér hozzá rendszeresen.

S. Töttő Rita

Berkes Györgyné Erzsi néni ma is aktív életet él, várja családját, közösségbe jár, szorgalmasan neveli virágait, készíti hímzéseit

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Vibráló tulipánok és nárciszok, pattanó gyümölcsfa rügyek közt fogad kertjében Berkes Györgyné. Átsétálunk a ma is általa gondozott, precíz rendben tartott, otthonos udvarán, hogy aztán hasonlóan csinos és remekbe szabott hímzésekkel, gobelinekkel, horgolásokkal díszített, családi fotókkal teli házába vezessen. Minden szobában más-más tájegységek hímzései jelennek meg a párnákon, keretekben, asztalterítőkön, mutatva gazdájuk sok évtizede tartó kreatív, gondos és szorgos keze munkáját. Erzsi elegáns masnis blúzban, kardigánban, igazán nem hagyományosan „nénis”, inkább „Erzsébetes”, mégis ő kéri, szólítsuk Erzsi néninek. Ma is látni szép, csillogó szemében, vonásaiban azt a csodálatos és elhivatott fiatal nőt, akinek egész családja köszönheti az erős alapokat, biztonságot, amelyre építkezhetnek – ma is. A ’mese’, az élettörténet pedig, ami az övé, a mai fiatalok számára már elképzelhetetlen. Hogy például a hit, ami igazodási pont és támasz volt számára, tiltott és titkolni való volt. Hogy a rendszer ellen lépni, vallást gyakorolni, vagy legalábbis ragaszkodni a családi hagyományokhoz, akkor, a háború után micsoda erőfeszítést igényelt. Erzsi néni, mind a 87 évével, summázza a megélt boldogságokat és tragédiákat egyaránt.

- Tősgyökeres adonyi vagyok, 1936-ban születtem. Ebből adódik, hogy az idén, nemsokára betöltöm a 87-ik életévemet. Nagyon közel van már a 90 – mosolyog. - Itt élek azóta is, római katolikus családba születtem, s ez a tény egész életemen végigvonul. Az egész családom vallásos volt ugyanis. Adonyban a kedves nővérek óvodájába jártam, s hát bizony már ott is sokat szerepeltem. Valahogy megtaláltam magam ott és az iskolában is. A háború előtti s utáni években zárdaiskola működött, édesanyám engem oda íratott be. Igen ám, de ’45-46-ban, amikor feloszlatták a rendeket, csak egyféle általános iskolába mehettem, az államiba. Így kerültem felső tagozatban a sima iskolába.

A sorsforduló akkor jött el, amikor dönteni kellett, merre menjen tovább. Fel is vettek a Teleki Blanka Gimnáziumba Székesfehérvárra, sőt, még kollégiumi elhelyezést is kapott.

- De addigra drága jó anyám megözvegyedett, merthogy édesapám 9 éves koromban meghalt tüdőrákban. Édesanyám nevelt tehát, soha nem ment újra férjhez, nekem szentelte az életét. Muszáj ezért kimondani, hogy talán nekem volt a világon a legjobb édesanyám! Nekem élte az életét! S amikor arról volt szó, hogy bentlakásos iskolába kerülök, anyám tördelte a kezeit, hogy mit csináljon, elengedjen-e, s mi lesz, ha megint kitör a háború?! Ő itt Adonyban, a leány pedig Székesfehérváron… - tárta szét karját jobbra is, balra is Erzsi néni. Sok édesanya érezhetett ilyen félelmet a nehéz, háborús idők után, ha útra kellett bocsátania gyermekét.  - Édesanyám kétségbeesett kapaszkodása, hogy nem akart elengedni, visszatartott engem. Nem mentem. Ez azt jelenti, hogy 14 évesen, ’50-51-ben nem tanultam tovább. Volt itt egy malom, oda mentem dolgozni, bemérő mázsálónak. Persze ez nem lehetett a végleges életcélom, ez csak idénymunka volt, aratás után. Az akkori postásunk, Jancsi bácsi beprotezsáld engem az állami biztosítóhoz.

Ekkor már udvarlója is volt Erzsikének.

- Velünk szemben lakott egy Ilon nevű, nálam pár évvel idősebb lány, aki a rendőrségen dolgozott. A későbbi férjem pedig szintén ott volt rendőrtiszt. Ez a lány mondta neki, hogy van itt egy aranyos kislány, próbálja meg – emlékezik fiatal leány életére Erzsi néni. S hát az udvarlást siker koronázta, Erzsikének 18 évesen megkérte kezét a rendőrtiszt. De jött a bökkenő: mint vallásos családból jövőnek, a templomi esküvő fontos volt Erzsike számára. De férjének is, aki szintén vallásos családból jött, Somogyból.

- ’53-ban esküdtünk meg, de magunk között, sutyorogva, beszéltünk a templomi esküvőről. Merthogy erről nyilvánosan nem lehetett még csak beszélni sem, kirúgták volna a rendőrségtől is, ha ez kiderül. Volt olyan, hogy kijöttek ellenőrizni minket karácsony este, s megfigyelték, hogy megyünk-e az éjféli misére. Ott állt a rendőrautó, amelynek az volt a feladata, hogy Berkes Györgyöt figyelje, mert tudták, hogy vallásos családból származó lánynak udvarol. Mindezek ellenére nekünk sikerült templomban megesküdnünk. Kaposvárra mentünk el, a férjem keresztanyja egy kisebb templomban elintézte az esketést, a polgári esküvő után pár évvel.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Eltelt három év, az 1956-os események a fiatal, 20 éves lányt áldott állapotban érték. Ami már önmagában is igen megterhelő, de magzattal a szíve alatt még inkább.

- Halva született a kislányunk, mert áldatlan állapotok voltak akkor. 7-8 hónapos terhesen cipőben feküdtünk le este, mert nem lehetett tudni, mikor lőnek be az ablakunkon, törik ránk az ajtót. Annak ellenére, hogy az adonyiak szerették a férjem, minket nem háborgatott senki. Mégis mindenre fel kellett készülni. Rá három évre terveztük ismét a családalapítást. Ekkor született, 1959-ben az egyetlen drága fiam. Nagyon boldog volt mindenki, édesanyám is, hiszen neki is csak én voltam az egyetlen gyermeke.

A kisfiú megkeresztelése is nehéz feladat elé állította szülőket, merthogy a vallás még ekkor is bűnnek számított a rendszer szolgái szemében. Már pár hónapos volt a baba, amikor a védőnőhöz igyekezve szállta meg a gondolat a fiatal édesanyát: - Itt az alkalom, most kell megkereszteltetni a fiamat! Így aztán tényleg senki nem tud róla, még édesanyám és a férjem sem!

Beállítottak a plébániára, ahol a papot éppen a malteros vödrök közt találta, javítás közben. – Otthagyta a malteros vödör, belebújt egy fehér karingbe, s megkeresztelte a fiamat. Hát ilyen keresztelő volt nálunk. Nem tudódott ki, így férjemnek nem esett bántódása.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el!

A kis család gyűjtögetett, kölcsönt vett fel és felépítették a házukat. Édesanyját és a nagymamát is vitték magukkal, s közben Erzsike tanulni szeretett volna tovább, hiszen érettségije sem volt.

- Beiratkoztam esti tagozatra, mert jó férjem, jó édesanyám volt, és lehetőségem adódott rá. Nyugodt lehettem, amíg iskolában voltam, mert tudtam, hogy a gyereket jól rendezik. Ott is jó eredménnyel végeztem, leérettségiztem.

Közben nem csak gyereket nevelt, háztartást vezetett, de a biztosítónál is dolgozott tovább. Az érettségi után Székesfehérvárra ment mérlegképes könyvelői tanfolyamra. Így jutott egyre előrébb a munkahelyén is, ahol megbecsülték, értékelték, s pénzügyi vezetővé vált. Fiatalon, harmincéves korában miniszteri kitüntetést kapott munkájáért.

Közben a fiú felcseperedett, s belőle is rendőr lett, alezredesi rangig vitte. Sajnos azonban Erzsike élete legnagyobb tragédiájaként meg kellett élnie, hogy a fia 52 éves korában elhunyt. Két gyermeket hagyott maga után. Hogy ne a fájdalomra gondoljon, unokáiról mesél:

- Bocsássanak meg, hogy megint a vallásról beszélek, de hát végigkísérte az életemet! A kislány unokám sem lett ugyanis megkeresztelve születésekor. Ám elérkezett a rendszerváltás, s már nem kellett félni attól, hogy a keresztelés miatt bajba kerülnek. Így a második unokám születésekor ünnepi keresztelőt tartottunk, s ekkor mondtam, tudjátok mit, akkor kereszteltessük meg a kislányt is! Így hát együtt lett a két unokám megkeresztelve!

- Nagyon becsületes, jó gyereket neveltünk, s ezek után az unokáim is ilyen szellemben nevelkedtek – mondja, és elérzékenyül, mert ismét eszébe jut fia. – Amikor megtudtuk hogy beteg, s hogy milyen baja van, tudtam, tudtuk, hogy a tüdőrákot nem tudják gyógyítani – meséli szívszorító történetét Erzsi néni, akinek a férje ezt a hírt nem tudta feldolgozni. – A férjemnek egészen addig nem volt semmi baja. Egy este megvacsoráztunk, s az volt a szokása, hogy élére téve ráteszi a szék karfájára a ruháját. Ment a fürdőbe, s hallok egy puffanást. Összeesett, egy pillanat alatt meghalt – emlékezik vissza a rettenetes estére. – Volt az életemben jó is, meg rossz is. De ez olyan volt, amin nem tudtam felülkerekedni. Depressziós lettem utána, de annyira, hogy a hintaágyban töltöttem a nyaramat. De a Jóisten ezen is átsegített.

Ma unokáiban leli nagy örömét a tüneményes nagymama. Mesél róluk, sokat, kedvesen, életükben ugyanis szervesen részt vesz. Már dédunokája is van, s közben szurkol az unokáknak, hogy jó legyen az életük, boldogok legyenek. – Tudom, a nagymamák, anyukák elfogultak, de az a tény és valóság, hogy nagy örömöm van bennük. Ahogy a virágaimban is, a közösségben, amibe járok, az ünnepekben, a misében, a családban! S ezért még ma is szépnek találom az életet! Ennyi idős korban is – higgyék el -, van szépsége, csak meg kell találni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában