Így kell egy csapásra híressé válni!

2023.08.22. 14:00

Cecei kisiskolások az atlétikai vb lelátóján szurkoltak (Galériával!)

Az elmúlt években el vannak kényeztetve a magyar szurkolók: vizes világbajnokság, közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság és most a napokban zajló a budapesti atlétikai világbajnokság. Mindegyik nagyszabású sporteseményen pedig testközelből szurkolhatunk honfitársainknak. A figyelmesebbek több cecei zászlót is felfedezhettek a közvetítés során, vagy éppen a helyszínen.

Kecskés Zoltán

Életre szóló élményekkel gazdagodott a cecei különítmény

Fotó: Interjúalany

Ebből a megfontolásból kerestük fel a Cecei Általános Iskolát, akik készséggel elmesélték, hogy mi motiválta őket hogy a kisiskolásokat elvigyék a fővárosba, a budapesti atlétikai világbajnokságra. Kérdéseimre Erdősné Pordán Petra, a Cecei Általános Iskola testnevelő tanára, az esemény szervezője válaszolt.

Honnan jött az indíttatás, hogy erre a nem mindennapi eseményen ott legyenek?

– Iskolánk alakuló arculati eleme az emelt óraszámú testnevelés oktatás, így mindennapjainkban egyre intenzívebben van jelen a sport; azon belül is a kézilabda, labdarúgás, atlétika, aerobik. Ehhez az új arculati elemhez remekül tudtuk társítani ezt a kínálkozó lehetőséget.

2023 februárjában kaptunk egy levelet Schmidt Ádám kormánybiztos és Németh Balázs vezérigazgató úrtól, melyben szerepelt a „Légy Te is SULIHŐS! Láss csodát”! felhívást. A szervezők célul tűzték ki, hogy a világeseményt megelőzően az iskolákban is népszerűsítik az atlétikát. A felhíváshoz örömmel csatlakoztunk, így 7 héten keresztül, a testnevelés órák még hangsúlyosabb részeivé váltak a dobó-, ugró- és futógyakorlatok, számtalan, atlétikához kapcsolódó mozgásformával ismerkedtek meg a gyerekek. A program zárásként iskolai versenyeken mérkőztek meg egymással kis hőseink, ahol a jutalom a 20 arab ingyenesen rendelkezésünkre bocsátott belépő egy volt a budapesti atlétikai világbajnokságra a nyitónap esti programjára. Annyit azért hozzá kell tenni, hogy bár a gyerekek és a három kísérő részére ingyenes volt a belépés, ám az utazás szervezése és költsége a résztvevőket terhelte. A Cecei Általános Iskola beiskolázási körzetéhez tartozik Vajta és Sáregres is, és büszkén mondhatjuk, hogy a három település polgármestereivel, képviselő-testületeivel kitűnő kapcsolatot ápolunk. Így bátran fordultam a települések vezetőihez, akik kérésemre anyagilag támogatták tanulóink utazását. A gyerekeknek már csak minimális anyagi terhet jelentett ezen az eseményen való részvétel.

Milyen élményekkel távoztak? Mit meséltek a gyerekek?

– Vidéki iskolaként ritkán jutunk el hazánk fővárosába, de álmunkban sem gondoltuk, hogy egy ilyen világeseménynek mi is részeseivé válhatunk. A közös utazás a gyerekek számára mindig jó élmény, azonban ami a rendezvény helyszínén várt bennünket, minden várakozásunkat felülmúlta. Már a stadionba lépést megelőzően élőzenei produkciókat hallgattunk, a diákok által ismert Margaret Island is zenélt. A stadion körül tanulóink ügyességi feladatokban vehettek részt. A nap zárásaként pedig szabadtéri disco várta a szurkolókat, ahol Lofti Begi és Yamina szolgáltatta a friss slágereket, a táncba természetesen mi is bekapcsolódtunk.

A legfelemelőbb érzés azonban vitathatatlanul az volt, amikor 35 ezer ember közösen énekelte a magyar Himnuszt. Gyerekeink meghatódottan énekelték Bagossy Norberttel és Lábas Viktóriával a Tavaszi szél… című legismertebb népdalunkat is. Tanulóink lenyűgözve nézték a hatalmas stadiont, az atlétikai pályát, és lelkes ovációval fogadták a magyar és a világ sportolóit és önfeledten szurkoltak mindvégig. Nagyon tetszett nekik a pálya szélén gyakran feltűnő Youhuu, a kedves kabalafigura. A szervezők gondoskodtak a gyerekeknek egy apró emléktárgyról, mely a kabalafigurával ellátott kulacs volt. Ez a mindennapokban emlékeztetni fogja őket erre a nagyszerű világeseményre. Természetesen nekünk kísérőtanároknak is hatalmas élmény volt!

A Cecei Általános Iskola szurkolása az M4 Sport élő közvetítésébe is bekerült.
Forrás: M4 sport jelenet

Azért Novák Katalin köztársasági elnök asszony közösségi oldalán szerepelni sem akármilyen dolog?

– Már az utazás alatt elkezdtünk készülődni a lelkes szurkolásra. A lányok nemzeti színű szalagot fontak a hajukba, az arcukat többen piros-fehér-zöldre festették és kiosztottuk a szurkolói kellékeket is. Hatalmas meglepetés volt, mikor a Himnusz végén, az óriási kivetítő táblán feltűnt a Cece feliratú nemzeti lobogó, a maroknyi szurkolói csapattal. Ezt követően izzottak a telefonok, szülők, kollégák, településen élők üzenték, hogy láttak bennünket az élő közvetítés során.  A hazaúton fedeztük fel, hogy Novák Katalin köztársasági elnök asszony Instagram oldalán megosztott fényképen is a cecei zászló szerepel az óriás kivetítőn, ami természetesen hatalmas büszkeséggel töltött el bennünket.

Novák Katalin Instagram.
Forrás:  Instagram

Várható még hasonló kirándulás, tervezik?

– Örömmel mondhatom, hogy nem ez volt az első ilyen kezdeményezés. Tavaly 45 gyerek és 5 felnőtt vett részt a Magyarország-Anglia Nemzetek Ligája válogatott labdarúgó mérkőzésen a megújult Puskás Arénában. Természetesen, azóta is folyamatosan figyelemmel kísérjük a hazai és nemzetközi sportéletet, és minden kínálkozó alkalmat igyekszünk megragadni, mely hozzásegíti tanulóinkat egy-egy ilyen feledhetetlen élmény megéléséhez. Nagy örömmel fogadnánk, ha több, hasonló kezdeményezésben tudnánk részt venni, mivel úgy gondoljuk, hogy ezek hatalmas szemléletformáló és népszerűsítő erővel bírnak a gyerekek körében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában