Százötven éves a megyeszékhely legidősebbje

2023.08.19. 15:30

A fehérvári fákról: előfordul, hogy a kivágás marad az egyetlen opció

Megosztó téma a megyeszékhelyen egy-egy fa kivágása: valóban szükséges lépés ez? Mikor, miért dönthetnek a kivágás mellett a szakemberek? Melyek a legnépszerűbb fafajták? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: FMH-Archív / PT

A városgondnokság munkatársai Székesfehérvár közterületen elhelyezkedő fáiról nyilvántartást vezetnek. Ezáltal a szakemberek az összes, kataszterbe vett fa adatait lekérdezhetik: tudják a fa pontos faját és fajtáját, ültetési évét, aktuális törzsátmérőjét, elhelyezkedésének helyrajzi számát vagy éppen az eszmei értékét.

A fehérvári fák átlagéletkora nagyjából 30-40 év. – Ez egyfelől azt jelenti, hogy rengeteg kifejlett, kiterjedt árnyékot adó fa található a városban, azonban minél idősebb a növény, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála valamilyen betegség vagy mechanikai sérülés okozta korhadás, amely később a vesztét okozhatja – fejtették ki a városgondnokság illetékesei. Ha pedig egy fáról kiderül, hogy túlkorossága vagy egészségügyi állapota miatt balesetveszélyes, azt a lehető legrövidebb határidővel ki kell vágniuk. Éppen ezért nem sokáig tartják számon, hogy mely területen melyik fa veszélyes: mivel az emberi élet a legfontosabb, a bejelentés beérkezése után napokon belül kivágják a növényt. "Tömeges" kivágásra ritkán kerül sor, ez inkább csak a nagyobb szélviharok után jellemző. Általánosságban azonban elmondható – tették hozzá –, hogy a legtöbb probléma a nyárfákkal adódik.

Egyébiránt a fafajokat tekintve különböző „trendek” figyelhetők meg az ültetés évétől függően a városban. – Számos idős, 35-40 éves vadgesztenye található például Székesfehérvár különböző pontjain, azonban az új telepítések alkalmával már egyáltalán nem vesszük számításba ennek az ültetését. Az elmúlt 8-10 évben sajnos megjelent egy olyan kártevője, ami ellen ugyan injektálásos módszerekkel védekezni lehet, de ez igen költséges eljárás, így inkább a prevenció elvét alapul véve olyan fajokat igyekszünk választani, amelyeknek nem ismert károsítója, vagy kiemelkedő várostűrő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyenek a különböző kőris fajok vagy egyes juharok, esetleg a nyugati ostorfa vagy néhány hárs faj – tudtuk meg. Ahogyan azt is: a Palotavárosi tavak környékén például rengeteg fűzfával találkozhatunk – mivel ez a nemzetség köztudottan a víz közelségében érzi magát a legjobban –, emellett a Kálvária soron lévő ostorfa sorról vagy a Vargacsatornapart mellett elhelyezkedő lepényfa sorról is érdemes szót ejteni. A Széna téren lévő gömbkőrisek, a Gyümölcs utcai platánok és a Budai út mentén található nyárfák szintén fontos szerepet játszanak a városkép kialakításában.

A faállományt azonban nemcsak a betegségek, de az egyre gyakrabban megfigyelhető időjárási anomáliák is befolyásolják. – A tavalyi extrém aszályos nyár idősebb és fiatalabb egyedek kiszáradását egyaránt eredményezte, nem beszélve az idei év heves viharairól, hiszen minden letört ág helyén megnő a visszakorhadás kockázata. Természetesen a legtöbb fafaj esetében tudjuk, milyen gyenge pontjaik vannak: a nyárfák például könnyen hajlamosak elágazásig visszaszáradni egy gallyazást követően, a juharok érzékenyek a légköri aszályra, a platánokat gyakran támadják a platán csipkéspoloskák, és a már említett vadgesztenyefák is különösen kitettek a gesztenye-aknázómoly károsításának. Az ilyen betegségek, problémák hatékony kiküszöbölése leginkább a megelőzésben rejlik, így mindig alaposan átgondoljuk, mit ültetünk akár a kivágott fák pótlásaként, akár egy nagyobb fatelepítési program során – írták.

Jelenleg egyébként az ezüst hárs Sisi nevű, magyar nemesítésű fajtája a legkedveltebb a városgondnokság szakembereinek körében, amelynek néhány egyedből álló fasora az uszoda mögötti parkoló mentén található meg. – Gyönyörű, szabályos kúp formájú koronaformát nevel, így ritkábban igényel gallyazást, emellett rendkívül ellenálló a városi körülményekkel szemben – indokolták meg választásukat.

A legidősebb fáról is érdeklődtünk. Kiderült, ezt a címet korábban egy, a Lövölde utcában található 160 éves kocsányos tölgy viselte, ezt azonban sajnos egy idei vihar kidöntötte. Így a megtisztelő cím a Szent István téren található platánra szállt, amely nem sokkal fiatalabb elődjénél: 150 éves. 

Az utánpótlás pedig folyamatosan érkezik, ugyanis a közelmúltban indult el a LOMBkoronás Székesfehérvár nevet viselő, jelenlegi legnagyobb fatelepítési program, amelynek keretében a lakók a város közterületeinek fásítására pályázhatnak. Emellett érdemes szót ejteni Székesfehérvár Tüdejéről is, amelynek köszönhetően közel 900 fával lett gazdagabb a város faállománya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában