Összejött a falu apraja, s nagyja

2023.07.30. 08:00

Pörköltszaft és sütiillat – Közösségépítő Napot tartottak Nagylókon (galéria)

Sport és gasztronómia jól megfér egymás mellett – ennek ékes bizonyítéka a nagylóki Közösségépítő Nap, ahol mindegyikből jutott a falubelieknek.

Feol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Először, de vélhetően nem utoljára tartottak Közösségépítő Napot Nagylókon. Habár a rendezvényt a nehéz anyagi helyzet hívta életre, hisz a hagyományos falunap helyett tartották, legfőbb célját, a település lakóinak összehozását, így is elérte.

Az újító jelleg hagyományos programokat is tartogatott, a délelőtt ugyanis az Utcák bajnoksága kispályás fociderbivel indult. A labdarúgók között a Kossuth utca csapata bizonyult a legjobbnak, azonban az Utcák bajnoka táblát az egész napos hősies küzdelemért a gyerekekből verbuválódott Foot-Rinka utca csapata kapta.

A gasztronómia szerelmesei sem maradtak feladat nélkül, ugyanis tíz órától bográcshoz állhattak a nagylóki pörköltfőző versenyre nevezett csapatok tagjai. Az elkészült ételek alapját a sertéshús adta, azonban a fűszerezést mindenki saját szájíze és bevált receptje alapján végezhette. A kenyérrel vagy körettel tálalt étkeket természetesen szakavatott zsűri kóstolta, s értékelte. A verseny harmadik helyezettje a B.K.V. és a többiek névre keresztelt csapat lett, második helyen a Gyüttmentek végeztek. A legjobb pörköltfőzőknek járó elismerést „A” kilencek bandája vehette át.

A Közösségépítő Nap egyik legfontosabb feladata volt, hogy megtalálják, ki készíti Nagylók legjobb sütijét. Jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a keresés meghozta eredményét. A nevezők egy-egy tálca süteménnyel készültek a megmérettetésre, a finomságokat zsűri pontozta íz, kreativitás és külalak alapján. A sütemények versenyében harmadik helyen végzett Faragó Zsanett és Faragó Lilla, második lett Leszák Kinga, a legfinomabb sütemény készítőjének járó elismerést pedig Virág Józsefné vehette át. Természetesen a falu népének ízlelőbimbói is kaptak szavazati jogot: a közönségdíjat ezúttal Leszák Kinga érdemelte ki.

Ugyanekkor hirdették ki a Nagylók kvíz eredményeit: az online kvízjáték során a helyieknek húsz, a falu történelmére, közösségi életére vonatkozó kérdést kellett megválaszolniuk. A verseny igencsak szoros volt, a harmadik helyen négyes holtverseny alakult ki, így a képzeletbeli dobogó legalsó fokára Nagy Benedek, Virág-Cséza Barbara, Leszákné Gál Gabriella és Faragó Zsanett is felállhatott. A második legtöbb helyes választ Killer Tamás küldte be, a győztes Erősné Aba Eszter lett.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A rendezvény délutánján harcművészeti bemutató várta a közönséget, fellépett a helyi néptánccsoport, a Nagylóki Népdalkör és a Nagylóki Baka Dalkör. Átadták a közösségépítő napon a Virágos Nagylókért környezetszépítési verseny elismeréseit is. Akik kapták: id. Faragó Lajosné, Bögyös Gábor és családja, Pintér Józsefné, Nyisztor Ferenc és családja, Szabó Vata és Brunner Edina, id. Kántor Józsefné, Leszák Lászlóné, András Sándor és családja, Hajdú Jánosné és családja, Lukácsi Sándor és családja.

– A kezdeményezést 2021-ben indítottuk, és a keresztségben Babafa-ültetésnek neveztük el – mondta el lapunknak a faültetésről Tóth József polgármester. – Minden évben, a falunapon, a játszótér köré egy gömbjuhar fát ültetnek el a szülők az előző évben született gyermekeik tiszteletére. A fára a természetes leveleken kívül falapokból készített leveleket helyezünk el, amelyekre a gyermekek keresztnevét gravírozzuk. Az ültetés befejezésével ezeket a leveleket az érintett apróságok hazaviszik emlékbe.

Az új generáció látványos zen bu kan kempo bemutatót tartott. Amint megtudtuk: a Sárosdi Kempo Sportegyesület egyik fő bázisa éppen Nagylók. A néptánccsoportok mellett fellépett a népdalkör és a baka dalkör, barátságos labdarúgó-mérkőzést rendeztek, az Arató-videódiszkó a retrótól napjainkig ívelt.

 

Szerzők: Héjj Vivien, V. Varga József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában