Frissen Fejérből

2023.07.02. 10:00

Így tervezik a hímzéseket Dinnyésen

„A szépet csodálni, az igazat óvni kell!” – ezzel a mottóval vette kezdetét a hímző továbbképző a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társasága (M-ART) dinnyési otthonában, a Templomkert Hagyományőrző Központban.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Főleg gyakorlott szakembereket, szakkörvezetőket várt Szuperné Bohus Judit, háromszoros Gránátalma-díjas hímző népi iparművész a M-ART által szervezett hímző továbbképző programjára, amelyen most hétfőig tervezik, tanulják a hímzések csínját-bínját az érdeklődők.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A hímzéssel foglalkozó szakemberek a hagyományos motívumvilág megtartása mellett újrafogalmazzák, tervezik a mintakincseket, úgy, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően legyenek illeszthetőek a lakáskultúrába, viseletbe. 

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az elkészített munkákat zsűriztetik, s mindenki vágya, hogy elérjék az egyéni vagy csoportos Tárgyalkotó Nép Iparművész címet. Ebben segít sokat a dinnyési képzés. Terveznek fehér hímzést, keresztszemest és gyapjúhímzést is, melyhez minden résztvevő hozhatta magával a tájegységére jellemző rajzokat, gyűjteményeket, mintakincseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában