Feol podcast

2023.07.04. 18:30

Így éltek és haltak a zsoldosok Fehérvárnál – Bencze Tamás nagymester a FEOL Podcastjában!

Tihanyi Tamás

Ugocsay-Péterfalvy Bencze Tamás, az I. András Király Lovagrend Katonai Hagyományőrző Egyesület nagymestere flaman zsoldosnak öltözve idézte meg a Tűzzel-vassal Fesztivál látogatóink az 1543-as évet, amikor a törökök elfoglalták Fehérvárt

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

Ugocsay-Péterfalvy Bencze Tamás, az I. András Király Lovagrend Katonai Hagyományőrző Egyesület nagymestere a legutóbbi Tűzzel-vassal Fesztiválon flaman zsoldosnak öltözve repítette a történelmi múltba az érdeklődőket, miközben mögötte a sátorban bajtársai, az asszonynép és a porontyok foglalatoskodtak. A korhű ruhába öltözött, hiteles másolatnak számító kardot és lőportartó övet viselő zord katonától a székesfehérvári Rác-templom árnyas kertjében egyebek mellett megtudtuk, mennyire sok flaman zsoldos harcolt és veszítette életét egykor Magyarország területén a különböző hadjáratokban. Miként éltek és haltak ők akkoriban? A katonai hagyományőrzés egyik célja, hogy ne hagyja a múló idő ködébe veszni ezt a tudást. Bencze Tamás hagyományőrző nagymester nem csak a zsoldoséletet és I. András király korát, hanem az 1848-49-es szabadságharc időszakát, valamint az első világháború éveit is életre kelti csapatával a különböző rendezvényeken, tiszteletadásokon. Rendkívüli beszámolóját rögzítette a FEOL Podcastja, a beszélgetésről ön se maradjon le! Izgalmas időutazásra hívjuk az Úr 1543-as esztendejébe: nemes embernek tegeződve, pornépnek magázódva!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában