Vízminőség

2023.07.28. 15:30

A Tini szabadstrand helyett más fürdőhelyeket javasolnak Gárdonyban

A gárdonyi Tini strandot érintően hozott határozatot a Fejér Vármegyei Kormányhivatal: ideiglenesen fürödni tilos a szabadstrandon. A többi strand azonban továbbra is várja a fürdőzőket.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Padokkal lezárt utak és kormányhivatali tájékoztatók jelzik a gárdonyi Tini szabadstrandon, hogy egy ideig máshová kell menni, ha valaki fürödni szeretne a tóban. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen figyelemmel kíséri a víz összetételét, melynek legutóbbi – június 26-i – mintavétele alapján hozták a határozatot a lezárásról. Egyértelmű és egyszerű figyelmeztető jelzéseket kértek az üzemeltetőtől – amely nem más, mint az önkormányzat cége, a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. Így is lett, a strandra igyekvők azonnal észre vehetik a felhívást. Ennek ellenére mégis voltak pénteken, akik bementek itt a vízbe.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kormányhivatali tájékoztató szerint a lezárás oka az, hogy a vizsgálat során a fürdővíz minta nem megfelelő minőségű felszíni vizet mutatott: „A vizsgálati eredmény szerinti mennyiségben fekális Enterococcust tartalmazó, a természetes fürdővíz minőségi követelményeknek „nem megfelelő” minőségű fürdővíz használata, az egészségre veszélyt jelent és tömeges egészségkárosodást okozhat…”

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fürdési tilalom „a fürdővíz két egymást követő legfeljebb 330/100 ml fekális Enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményező vízvizsgálati eredményig” áll fenn. A gárdonyi önkormányzat azt javasolja, hogy amíg a tilalom fennáll, a vendégek a többi önkormányzati strandra látogassanak el, amelyeknek a minták alapján kifogástalan a vízminőségük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában