Természetes folyamat

2023.06.07. 20:44

Hirtelen melegedett a víz a Sóstón - ez az eredménye, de nem kell megijedni! (videó)

Ijedten jelezte olvasónk, hogy haltetemeket látott a Sóstó Természetvédelmi Területének tavában. Kimentünk a helyszínre, s kiderült: valóban látni az elhullott állatokat, ám ez természetes folyamat, árulta el a szakértő. Hangsúlyozta: nagyjából tucatnyi nagytestű hajfaj pusztult el, melyek egy részét nem veszik ki direkt, ezért tűnik látványosnak a helyzet.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Székesfehérváron, a Sóstó Természetvédelmi Területén sétálva látható, hogy pezseg az élet a város „zöld tüdejében”. A költőszigeteket már javában elfoglalták a madarak, az erdős területeken és a nádasokban pedig „kirobbant” a nyári szezon. S éppen ez az, amiért az elmúlt pár napban több haltetemmel találkozhatnak a tó mentén sétálók.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Nem kell megijedni, nincs tömeges halpusztulás – árulta el a feol.hu-nak Csete Gábor, a terület vezetője. - Nem pusztulnak a halak – szögezte le a szakember, ahogy azt is:

- Mint minden évben, egy nagyjából tucatnyi nagytestű halfaj, ponty, csuka pusztult el. A sekélyebb vizekben hirtelen felmelegszik a víz, és ha emellett még nagy a légnyomás is az állandó frontok miatt, akkor ezek a fajok érzékenyebben reagálnak. Az elhullott állatok egy részét kiszedik a tóból, de nem mindet – tudtuk meg. A természetben ugyanis van helyük: a teknősök hamar elintézik a bent hagyott tetemeket. A víz minősége miatt sem kell aggódni – tette hozzá Csete Gábor.

 – A Fejérvíz rendszeresen mintát vesz a Sóstó tavából, a legutóbbi mintavétel eredménye is makulátlan eredményeket mutat. A víz tehát egészséges, a jelenség teljesen természetes folyamat ebben az időszakban. Csak kicsi a tó és sok az öböl, ahova kisodródhatnak a halak és ezért láthatóak. A Sóstón rengeteg a költőmadár, magas a diverzitás, rengeteg megfelelő táplálék áll rendelkezésre, ez is mutatja, hogy egészséges az itteni környezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában